Uzbekistan: Sutra predsedničkim izbori

Izvor: Akter, 28.Mar.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbekistan: Sutra predsedničkim izbori

Oko 20 miliona Uzbekistanaca sa pravom glasa izaći će sutra na predsedničke izbore, na kojima će najverovatniji pobednik biti dosadašnji šef države Islam Karimov, koji je na toj funkciji od kasnih 1980-ih

Sutrašnji izbori su četvrti od kako je Uzbekistan stekao nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991.

Mada je Karimovu (77) Ustavom bilo onemogućeno da se kandiduje za više od dva petogodišnja mandata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << problematične promene najvišeg zakonskog akta dozvolile su mu da zaobidje to ograničenje.

Karimov koji je na čelu Uzbekistana, zemlje od 30 miliona stanovnika, gotovo bez prekida od kasnih 1980-ih, tokom vladavine nemilosrdno je ugušio svaku opoziciju.

Ali, mada Uzbekistanu ne prete nikakvi unutrašnji znaci nemira, njegova budućnost je obojena neizvesnošću, zbog problematične bezbednosne situacije u susednom Avganistanu i nedostatku jasnog plana za budućnost, ukoliko bi Karimov naglo napustio političku scenu, ocenjuje agencija AP.

I ekonomska kriza mogla bi, takodje, da destabilizuje tu zemlju, najviše zbog recesije u Rusiji, u kojoj oko tri miliona Uzbekistanaca živi i radi.

Karimov će se sutra boriti protiv tri potpuno simbolična rivala. Na prethodnim izborima 2007, on je osvojio 91 odsto glasova.

Agencija AP navodi da je Uzbekistan od sticanja nezavisnosti zagovarao politiku ekonomske samodovoljnosti, tražeći način da izbalansira svoje diplomatske odnose i sa Zapadom i sa Rusijom, okrećući ih jedne protiv drugih.

SAD su izgradile vojnu bazu u toj zemlji, posle terorističkih napada 11. septembra 2001, ali su bile primorane da je napuste 2005, jer su odnosi sa Uzbekistanom narušeni posle nasilnog vladinog sloma demonstranta u gradu Andidžanu, u kojem su stotine ljudi ubijene.

Skoro svim zapadnim medijima od tada je zabranjeno da izveštavaju iz Uzbekistana. Nezavisni novinari i aktivisti su stalno na meti maltretiranja.

Karimov je na predizbornim mitinzima isticao da Uzbekistan nikada više neće biti domaćin nijednoj stranoj vojnoj bazi.

S druge strane, medjutim, u proračunatoj kritici Rusije, on je takodje isključio članstvo u svakom ekonomskom bloku koji bude predvodila Moskva.

Uzbekistan se prethodnih godina u velikoj meri okrenuo Kini, koja mu je obećala desetine milijardi dolara u zajmovima i investicijama, kao deo ambiciozne serije energetskih i saobraćajnih projekata.

Uvek aktuelno pitanje za Uzbekistance je i bezbednost, a vlasti te zemlje strahuju od potencijalne pretnje koju predstavlja islamski terorizam u toj pretežno muslimanskoj naciji.

Mada državni mediji predstavljaju Karimova kao čoveka koji zemlju drži u čvrstim rukama, njegovo zdravstveno stanje je predmet polemika već više od 10 godina.

Krajem januara je opoziciona grupa u egzilu - Narodni pokret Uzbekistana, postavila na svom sajtu priču, u kojoj je citirala neimenovane izvore, da je Karimov pao u komu.

Predsednikovo nepojavljivanje u javnosti nekoliko nedelja posle tog izveštaja samo je doprinelo glasinama da se stvarno razboleo.

Mada se malo zna o privatnom životu Karimova, nagli politički pad njegove najstarije ćerke, za koju se nekad verovalo da bi mogla čak i da ga nasledi, bio je neko vreme tema medjunarodnih medija i doprineo je uverenjima da Taškent nema jasan plan u slučaju smrti sadašnjeg predsednika.

Nekada stalna predstavnica Uzbekistana u UN i drugim medjunarodnim organizacijama u Ženevi, Gulnara Karimova, koja je završila Harvard, našla se na meti krivične istrage u Švajcarskoj zbog pranja novca.

Protiv nje su podignute i optužbe za korupciju u Uzbekistanu, gde je, kako se veruje, u kućnom pritvoru od prošlog leta.

Očekuje se da rezultati sutrašnjih predsedničkih izbora budu objavljeni u ponedeljak.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.