Izvor: N1 televizija, 13.Mar.2017, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovi za održavanje izbora: Gnev građana, podele i usijanje

Suviše je indicija da će vlast biti u mogućnosti da "prividno legalan ali suštinski nelegalan način", menja izbornu volju građana, izjavio je Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku u Danu uživo. Nedim Sejdinović iz NDNV smatra da mediji pristrasnim izveštavanjem dovode do "usijanja" i podela među građanima.

Govoreći o uslovima za održavanje predsedničkih izbora, Popović je kazao da postoje brojni problemi u vezi sa izbornim procesom i da oni nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << novi, ali da su se sada oni pogoršali.

„Ono što nas je posebno zabrinulo je ponašanje RIK, podzakonska akta koja oni donose, sastav komisije... Suviše je indicija da će vlast biti u mogućnosti da preglasavanjem u okviru RIK-a menja rezultate, donosi odluke koji nisu u skladu sa voljom građana“, rekao je on.

Na administratvini “ali prividno legalan način, a suštinski nelegalan“ tako će moći da izmeni volju građana, upozorio je Popović. Naveo je i da je sastav RIK-a evidentno nazakonit.

Govoreći o odluci predsednice Skupštine Maje Gojković da odredi pauzu u radu parlamenta do posle odrzavanja izbora, Popović je ocenio da je to učinjeno da bi se uskratila mogućnost opoziciji da ima „i to malo prostora u medijima“ da kroz Narodnu skupštinu dođe do građana Srbije i da je to svima jasno.

“Nikada nije bilo ovako, iako oni tvrde da je bilo takvih slučajeva, ali nikada nije bilo da se ne održi zasedanje skupštine nijedan dan”, kazao je.

Popović je dodao da izjava Maje Gojković da bi „rad skupštine izazvao nestabilnost i nesigurnost“ u zemlji“ možda najbolje definiše vlast u Srbiji.

„Kad imate predsednicu skupštine koja daje izjavu da bi rad skupštine, najvišeg predstavničkog tela u jednoj zemlji, izazvao nestabilnost u društvu ili državi, vidite da smo u vrlo ozbiljnoj institucionalnoj krizi“, istakao je on i dodao da se taj problem tiče svakog građanina i cele države.

Dragan Popović ocenio je i da posmatrači OEBS-a imaju redigovanu misiju i da ona nije dovoljna u ovakvoj situaciji, i da se

loša poruka šalje ako nema međunarodnih posmatrača. "Šalje se poruka da su dozvoljene stvari koje se ne bi radile baš zbog tih stranaca. Bojim se da nas očekuju najgori uslovi", kazao je.

Zato je važno, smatra Popović, da se što više građana i organizacija civilng društva uključe u kontrolu izbora. „Treba da motivišemo građane da veruju u to da je jedan od njihovih poslova ne samo da iskažu nego i da odbrane svoju volju na izborima“, rekao je on.

Sejdinović: Mediji izazivaju gnev građana

Nedim Sejdinović iz NDNV rekao je da o medijskoj slici postoji niz istraživanja koji ukazuju na brojne nepravilnsti i enormnu zastupljenost kandidata vladajuće koalicije u odnosu na zastupljenost ostalih kandidata u elektronskim medijima.

“Disproporcija je toliko velika da je u pitanju regularnost samih izbora, a REM ni ove godine ne radi svoj posao i obesmislila je svoje postojanje.

Da postoji manipulacija medija u predizbornoj kampanji, kako je podsetio, potvrdio je i OEBS prošle godine u izveštaju sa izbora, konsatatujući veliki problem sa medijskim slobodama, i političkim pritiskom na medijske slobode. Isto se tvrdi i u izveštaju o napretku Srbije ka EU, dodao je.

“Od 2012. stalno traje vrsta izborne kampanje, što se pokazuje u praksi jer svako malo imamo neke izbore. Stvari se dovode do usijanja i krajnosti“, upozorio je.

Način na koji mediji izveštavaju o političkim prilikama i u kampanji ali i van nje, dovodi do opasne situacije, da postoji kontraefekat kod dela građana i izaziva se gnev građana, smatra Sejdinović.

"U konačnici prisustvujemo ozbiljnoj deobi građana i mogućim društvenim turbilencijama koje to može da izazove", upozorio je on.

Sejdinović je ocenio i da je jedan broj građana je gnevan sa pravom na medije i ono što oni rade na političkoj sceni, apsolutno favorizujući jednu političku ličnost, a sa druge strane one koji su proglašeni za neprijatelje neprestano difamiraju.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.