Izvor: Radio 021, 12.Jun.2020, 14:47

Upravni sud zbog navodnika oborio listu Dosta je bilo za izbore u Novom Sadu

Upravni sud je presudom oborio Izbornu listu "Suverenisti", koju je podnela grupa građana Dosta je bilo za predstojeće lokalne izborne u Novom Sadu.

Gradska izborna komisija prethodno je odbila prigovor na proglašenje ove izborne liste, ali se A. A. žalio novosadskom odeljenju Upravnog suda, koje je donelo presudu o poništavanju liste.

Kako se navodi u presudi, birač koji je podneo žalbu naveo je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izborna lista ima nedostatke, te da podnosilac liste nije bio ovlašćen da u ime "Dosta je bilo - Saša Radulović" preda izbornu listu Gradskoj izbornoj komisiji. U žalbi je navedeno i da nisu otklonjeni uočeni nedostaci koji su se javili prilikom podnošenja liste.

Problem je nastao u tome što је navedeno da je cilj obrazovanja grupe građana predlaganje kandidata za odbornike u "Skupštini opštine Novi Sad". Podnosilac žalbe je naveo da Grad Novi Sad po statutu ima "dve gradske opštine - Novi Sad i Petrovaradin, pri čemu ove dve gradske opštine nemaju svoje skupštine, pa je krajnje nejasno kako je moguće da GG 'Dosta je bilo - Saša Radulović' bude obrazovana sa ciljem da predlaže kandidate za izbore za Skupštinu opštine Novi Sad, koja više ne postoji".

Dodaje se da su i overene izjave birača koji podržavaju izbornu listu Suverenisti (bez navodnika) u suprotnosti sa nazivom izborne liste "Suverenisti" (sa navodnicima).

Gradska izborna komisija (GIK) je odbacila sve navode iz žalbe. Tako je GIK odlučila i da je naziv izborne liste Suverenisti i "Suverenisti" istovetan, ukazujući da korišćenje ili nekorišćenje navodnika u nazivu liste birači nisu mogli da budu dovedeni u zabludu koju listu zaista podržavaju, pozivajući se pri tom na Zakon o lokalnim izborima i Uputstvo za sprovođenje izbora za poslanike Narodne skupštine.

GIK je i prigovor u kom se navodi da Novi Sad ima dve opštine i da su predložili kandidate za izbor za "Skupštinu opštine Novi Sad" koja ne postoji, smatrala neosnovanim. Navedimo da opštine Petrovaradin i Novi Sad ne postoje, jer su ukinutе.

U Gradskoj izbornoj komisiji su rekli za 021.rs da su zbog obaranja liste morali da pauziraju štampanje izbornih listića, koje je bilo planirano za vikend, jer DJB sada ima pravo žalbe, o čemu ponovo treba da odlučuje sud.

Iz Dosta je bilo su kratko za 021.rs naveli da pišu žalbu na presudu suda i da će se saopštenjem obratiti javnosti u toku dana.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.