Ukrajina traži odgovore za budućnost

Izvor: Politika, 03.Nov.2012, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina traži odgovore za budućnost

Građani su razočarani radom i opozicije i vladajuće koalicije

Ukrajina ostaje u političkim okvirima koje su zacrtali aktuelni šef države Viktor Janukovič i vlada premijera Nikole Azarova. Kako su pokazali nedeljni izbori za Vrhovnu radu (parlament), stranačka pozornica i dalje je podeljena između dve najjače stranke – Partije regiona (PR) i Batkivščine koju predvodi utamničena bivša premijerka Julija Timošenko.

Pojavila se i nova, potencijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jaka, partija, Udar, bivšeg bokserskog šampiona Vitalija Klička. Uz očekivano dobar plasman komunista i ne toliko očekivan uspeh nacionalista iz partije Sloboda, zaokružena je stranačka podela parlamentarnih fotelja.

O tome kako će sve funkcionisati u narednih pet godina, koliko traje mandat poslanika i šta stoji pred Ukrajinom, razgovarali smo sa ambasadorom ove zemlje u Srbiji Viktorom Nedopasom

Ekselencijo, rezultate izbora uglavnom znamo.Da li očekujete neke promene i kakve?

Ne bih davao prognoze i političke analize izbora pre no što rezultati budu konačno poznati. Ispada da, prema stranačkim spiskovima, i koalicija i opozicija imaju otprilike jednak broj mandata. Za sada ne možemo da govorimo o podacima iz većinskog sistema, oni će biti poznati tek kada protokoli sa svim potpisima i pečatima budu predati Centralnoj izbornoj komisiji.

Kakve su prve reakcije?

U medijima i na internetu moguće je naći procene različitih analitičara i politikologa, a prema onome što je dosad moglo da se vidi, neke drastičnije promene u sastavima koalicija se ne prognoziraju.

Po većinskom sistemu očigledno je da će najviše glasova dobiti kandidati PR. Izborne jedinice formirane su prema broju stanovnika, a one oblasti koje tradicionalno podržavaju PR najviše su i naseljene. To su pre svega Donbas, Donjeck, Luganska oblast.

Sa druge strane, u regionima u zapadnim i centralnim delovima zemlje koji tradicionalno podržavaju Batkivščinu, izveštaji govore da su pobedile opozicione stranke – Batkivščina i Udar.

Jasno je da, ako su komunisti saglasni da i dalje ostanu koalicioni partner PR, oni mogu da formiraju većinu.

Kada je reč o opozicionim partijama, one nisu uspele da potpišu sporazum o jedinstvenom izlasku na izbore i zajedničkim kandidatima. Čak i da dobiju više od polovine mandata, teško je očekivati će formirati većinsku koaliciju.

Partija Vitalija Klička je zauzela izuzetno treće mesto. Šta može za Ukrajinu da znači pojava jednog potpuno novog, a istovremeno toliko prihvaćenog političara?

Ne bih da prognoziram šta za Ukrajinu znači pojava jedne ovakve stranke. To je više pitanje za političke eksperte. Birači se ne odlučuju za stranke koje ispunjavaju ono što im je potrebno danas, ili im je bilo potrebno juče, već one koje će ispuniti njihova očekivanja za budućnost.

Jasno je da su građani razočarani radom i opozicije i vladajuće koalicije, i zato traže drugu političku snagu koja bi mogla da ostvari njihove želje.

Iz OEBS-a je već u nedelju uveče stiglo saopštenje da izbori u Ukrajini nisu bili sasvim pošteni?

Znamo da su neki međunarodni posmatrači imali pojedine zamerke u vezi sa izbornim procesom u Ukrajini. Ako međunarodna posmatračka misija kaže da nije bilo obezbeđeno ravnopravno predstavljanje partija u medijskom prostoru, trebalo bi da izađu sa konkretnim podacima.

Prema nadgledanju koje je obezbedio Državni komitet za radio i TV, ispada da je tokom poslednje četiri nedelje predstavljanje opozicionih stranaka u medijskom prostoru bilo skoro dvostruko veće od prestavljanja PR. Isto tako, obezbedili smo najširi pristup međunarodnim posmatračima, kojih je bilo oko 3.800.

Uz podršku OEBS-a formiran je jedinstveni registar birača, čime je onemogućeno da ista osoba uđe u nekoliko biračkih spiskova, ili da u njih budu uvrštene, takozvane, mrtve duše, a na svim biralištima je obezbeđen i video-nadzor.

Pre nego što je okončano brojanje glasova, svi međunarodni posmatrači i misije i političke stranke, osim jedne, priznali su izbore važećim.

Kada se očekuju konačni rezultati izbora?

Očekujem da ćemo do kraja nedelje imati konačne rezultate, ali imamo problema sa dostavom originalnih protokola sa birališta sa potpisima i pečatom Centralnoj izbornoj komisiji.

Naše zakonodavstvo ne dozvoljava da se u elektronskoj formi računaju rezultati kako bi već sledećeg dana mogli da budu objavljeni. Krajnji rok za objavljivanje zvaničnih rezultata od strane CIK je 15 dana, ali verujem da će to biti učinjeno i ranije.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 03.11.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.