Ugljaninove pristalice slavile uz povike Sandžačka republika

Izvor: RTS, 05.Nov.2018, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljaninove pristalice slavile uz povike "Sandžačka republika"

Nosilac liste "Sapoopredeljenje" Sulejman Ugljanin je pobedu na izborima za nacionalne savete Bošnjaka proslavio u Novom Pazaru kao političku pobedu, sudeći po uzvicima njegovih pristalica "Sandžačka republika".
Proglašavajući pobedu svoje liste Ugljanin je sinoć pred okupljenima izjavio da Bošnjaci još nisu rešili svoj status, a da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru.

Pristalice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bošnjačkog nacionalnog vijeća su njegovo obraćanje prekidale više puta, uzvikujući "Sandžačka republika', "Živela sandžakčka zastava", "Suljo mi te volimo",...
Ugljanin je posle izbora rekao i da je BNV "bošnjačko javno dobro" čiji je cilj da unapredi ustavom i zakonima zagarantovana prava.
Kaže i da su to najznačajniji izbori za Bošnjake od raspada bivše SFRJ zato što Bošnjaci u Srbiji, kako tvrdi, "imaju mnogo nerešenih pitanja i veliki broj problema".
"Bošnjaci od raspada bivše SFRJ još nisu u Srbiji dobili ranije stečeno pravo naroda. Sandžak je okupirana zemlja od 1912. godine i status Sandžaka još nije rešen. Niti Srbija niti Crna Gora imaju tapije nad Sandžakom i ako hoće da uknjiže Sandžak u svoju imovinu i zemljišne knjige, moraju da uknjiže i Bošnjake kao narod u svoj ustav. Na tome je naša lista dobila podršku i mi ćemo legitimno to da zastupamo", naveo je Ugljanin.
On je rekao i da će BNV biti dobar partner Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici u rešavanju svih problema Bošnjaka, ali i drugih naroda.
Rekao je i da nije nezadovoljan već srećan što lista nije ostvarila apsolutnu većinu, već što će je formirati sa većnicima sa liste "Vakat je".
"Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja", rekao je Ugljanin.
Rekao je i da je srećan i ponosan što su izbori protekli u pozitivnoj političkoj atmosferi i da su Bošnjaci potvrdili da su zreo narod.
"Radićemo kao jedan tim. BNV ne pripada nijednoj političkoj grupaciji, nijednoj opciji, to je bošnjačko najviše zvanično opšte javno dobro koje se bori da zaštiti i unapredi i globalne bošnjačke nacionalne interese", rekao je Ugljanin.
Na ove izjave Sulejmana Ugljanina reagovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik SDPS Rasim Ljajić i poslanici u Skupštini Srbije.
Aleksandar Vučić izjavio je da poruke Ugljanina ne treba nikoga da brinu jer predstavljaju, kako kaže, "samo puste želje neodgovornih političara".
Ljajić je poručio da su ovakve izjave neprihvatljive, te da svaka konfrontacija sa državom nanosi štetu upravo građanima u raškoj oblasti.
Inače, nacionalna veća brinu o poštovanju kulturnih, obrazovnih i drugih prava i interesa nacionalnih manjina. Na politizaciju manjinskih samouprava upozoravala je stručna javnost, još od donošenja zakona o savetima. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.