Ubedljiva pobeda Narodne partije u Andaluziji

Izvor: B92, 19.Jun.2022, 23:51

Ubedljiva pobeda Narodne partije u Andaluziji

Španska Narodna partija na čelu sa Huanom Manuelom Morenom ostvarila je danas ubedljivu pobedu na izborima u južnoj pokrajini Andaluziji.

I ima apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu.

Na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova Narodna partija je obezbedila 57 mesta u regionalnom parlamentu, a za postizanje apsolutne većine dovoljno je 55, prenosi AP.

Ubedljiva pobeda dovela je Morena u situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ne mora da se oslanja na krajnje desničarsku stranku Voks, koja je osvojila 12 poslaničkih mesta, a ranije je zauzela stav da će podržati lidera Narodne partije, ako za nju bude bilo mesta u vladi, ocenjuje američka agencija.

Španska socijalistička radnička partija, čiji je lider premijer Španije Pedro Sančez, osvojila je 31 mandat.

Pravo glasa na izborima imalo je više od 6.600.000 ljudi. Andaluzija, sa 8,5 miliona stanovnika, bila je 40 godina uporište socijalističke partije, koja je 2018. godine morala da ustupi vlast konzervativnoj koalicionoj vladi pod vođstvom Narodne partije, podseća Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ubedljiva pobeda Narodne partije na izborima u Andaluziji

Izvor: Blic, 20.Jun.2022, 07:43

Španska Narodna partija na čelu sa Huanom Manuelom Morenom ostvarila je u nedelju ubedljivu pobedu na izborima u južnoj pokrajini Andaluziji i ima apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.