Izvor: B92, 11.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK: Nelegalni lokalni izbori

Priština, Vašington -- UNMIK je u odgovoru na zahtev Vlade Srbije ocenio da bi opštinski izbori Srbije na Kosovu bili nelegalni. SAD se takođe protive srpskim izborima na Kosovu.

"UNMIK je poslao pismo ministru Slobodanu Samardžiću, u kojem predstavlja naš sadašnji stav, prema kojem bi se opštinski izbori Srbije na Kosovu smatrali nelegalnim prema Rezoluciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1244 Saveta bezbednosti. Ali, parlamentarni izbori bi se mogli održati", rekao je portparol UNMIK-a Sven Lindholm.

Prema njegovim rečima, pismo je u Beograd poslato juče popodne.

"Sada čekamo odgovor iz Vlade Srbije", rekao je Lindholm na pitanje novinara kakve bi mere preduzeo UNMIK ako Vlada Srbije ipak odluči da održi opštinske izbore i na Kosovu.

SAD: Kosovo suvereno sa svojim izborima

SAD smatraju da je Kosovo suverena država u kojoj izbore ne treba da raspisuje i organizuje neka druga država, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Šon MekKormak, komentirišući odluke srpskih vlasti da 11.maja i na Kosovu održe parlamentarne i lokalne izbore.

On je rekao, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, da nisu stanovnici Kosova ti koji uznemiravaju, uzbunjuju ili se okreću nasilju. "Oni koji prave probleme i neprilike na Kosovu zapravo su ljudi koji dolaze spolja i koji su poslati sa strane", rekao je MekKormak.

"Vlada će razmotriti okolnosti"

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da će vlada i predsednik Srbije razmotriti novonastale okolnosti i doneti odgovarajuću odluku povodom stava Rikera.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da, prema Rezoluciji 1244, lokalne izbore na Kosovu treba da raspiše i organizuje UNMIK i nagovestio je mogućnost da misija svetske organizacije prenese nadležnost za organizovanje lokalnih i parlamentarnih izbora u pokrajini na institucije države Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.