U vođstvu partija Gruevskog!

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vođstvu partija Gruevskog!

Na osnovu gotovo polovine obrađenih glasova stranka VMRO-DPMNE, premijera Nikole Gruevskog, u vođstvu u odnosu na ostale političke partije, saopštila Državna izborna komisija Makedonije.

U Makedoniji se broje glasovi posle vanrednih parlamentarnih izbora. Državna izborna komisija je saopštila da je, na osnovu 48,5 odsto obrađenih glasova, VMRO-DPMNE u vođstvu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Makededoniji za jednu od 18 izbornih lista, od kojih četiri zastupaju Albance, moglo je da glasa oko 1,8 miliona birača.

Izlaznost građana je za oko osam odsto veća u odnosu na prethodno parlamentarne izbore pre tri godine, a na glasačkim mestima nisu prijavljeni veći incidenti.

Najveći je odziv glasača u centralnoj i istočnoj Makedoniji, a najslabiji u zapadnom delu zemlje, naseljenim uglavnom albanskim stanovništvom.

Najveće koalicije su "Za Makedoniju zajedno", koju predvodi VMRO DPMNE, i opozicioni Socijaldemokratski savez (SDSM).

Kandidat za mandatara VMRO DPMNE je aktuelni premijer Nikola Gruevski, dok je glavni kandidat opozicije Radmila Šekerinska, koja je od 2002-2006. godine bila zamenik premijera.

Predizborni slogani

Glavni moto izborne kampanje Gruevskog bio je "Reforme će pobediti". Slogan bi trebalo da naglašava opredeljenost VMRO DPMNE za socijalne i ekonomske reforme u makedonskom društvu.

Slogan opozicione SDSM je "Za tvoju budućnost". Njihova kampanja zasnivala se na kritici vladajuće koalicije. Obe koalicije nisu u kampanji navele da će rešavati problem s Grčkom, već su najavili da će se to pitanje rešavati na referendumu.

U albanskom političkom bloku glavni rivali su Menduh Tači, lider opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) i lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti.

Inače, ovi izbori su prvi na kojima su u albanskom političkom bloku učestvovale dve nove partije - Nova demokratrija, predvođena Imerom Selmanijem koji se odvojio od DPA, i Nacionalni demokratski preporod Rufija Osmanija, gradonačalnika Gostivara.

Za većinu u parlamentu potrebno je osvojiti 63 poslanička mandata, a dosadašnje ankete pokazuju da je vladajuće koalicija VMRO DPMNE u prednosti.

Izbore je pratilo 7.830 posmatrača iz Državne izborne komisije, kao i više stotina posmatrača iz OEBS-a, Saveta Evrope i ambasada više država. Nevladina organizacija MOST imala je 4.466 posmatrača.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.