U sred kurdskog nezadovoljstva zahuktavaju se izbori u Turskoj

Izvor: Southeast European Times, 29.Apr.2011, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sred kurdskog nezadovoljstva zahuktavaju se izbori u Turskoj

Nadajući se izbornoj podršci i od nacionalista i od Kurda, vladajuća stranka mora da postupa vrlo izbalansirano.

29/04/2011

Justin Vela za Southeast European Times iz Istanbula – 29.4.2011.

Eskalacija nereda u većinom kurdskom jugoistočnom delu Turske preti da poremeti, kako smatraju neki, najznačajnije izbore u skorijoj istoriji. Dok kampanja počinje, pažnja je ponovo usredsređena na kurdsko stanovništvo Turske, koje traži dodatnu zastupljenost >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i prava.

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) namerava da osvoji dovoljno mesta u parlamentu da bi dokazala da ima mandat da preradi ustav zemlje, koji je donet posle vojnog udara 1980. godine. Detalji novog ustava i kako se njime redefinišu državljanstvo i identitet, biće ključni za ispunjavanje jednog od glavnih zahteva Kurda: zvanično priznanje njihovog identiteta i jezika.

Međutim, naljutivši Kurde tim potezom, Visoki izborni odbor (JSK) Turske doneo je 18. aprila odluku kojom je zabranio da nekoliko prokurdskih političara učestvuje na izborima.

„Ta odluka je definitivno bila politička odluka, bila je potpuno politička. To je izvelo sve Kurde na ulice“, rekao je za SETimes Sebahat Tundžel, jedan od parlamentaraca iz Kurdske stranke mira i demokratije (BDP) kojima je izrečena zabrana.

Posle velikih demonstracija i međunarodnih kritika, odluka je brzo promenjena. Međutim, preduzimanje oštrih mera protiv kurdskih političara nastavilo se dodatnim hapšenjima 35 članova BDP 25. aprila.

Oni se terete za povezanost sa Savezom kurdistanskih zajednica (KCK), organizacijom koja okuplja kurdske grupe povezane sa terorističkom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) i koja namerava da uspostavi vladu iz senke u oblastima u kojima žive Kurdi.

Reagujući na to i druga hapšenja, desetine hiljada Kurda trenutno protestuje širom zemlje.

Henri Dž. Barki, ekspert za Tursku i Kurde u Karnegi zadužbini za međunarodni mir, napisao je u elektronskoj poruci da je vlada vrlo ugrožena KCK-om, a posebno nastojanjima za otpočinjanje kampanje građanske neposlušnosti. „Kampanja građanske neposlušnosti verovatno će privući veliku međunarodnu pažnju i turska država (vlada, sudovi, itd) pokušavaju da je preseku.“

„U ovoj konkretnoj fazi, vlada radi u tandemu; zabrana političarima je bila užasna sramota i potencijalno vrlo eksplozivna. Morala je da se ublaži; oni misle da sa time mogu da se nose.“

Posle prvobitne zabrane prokurdskim političarima, AKP je kritikovana da se nije oštrije izjasnila. Ali, ćutnja stranke je, čini se, proračunat potez.

AKP je tradicionalno prilično dobro prolazila na jugoistoku zemlje, gde živi veliki broj Kurda, a BDP joj je jedini stvarni protivnik u tom regionu. Međutim, AKP takođe treba da privuče široko biračko telo, koje uključuje nacionalistički orijentisane Turke, u sklopu izborne strategije koja je osmišljena da odvuče glasove Stranke nacionalističke akcije (MHP).

„Zapravo, AKP hoće birače MHP kako bi zadržala tu stranku ispod cenzusa od 10 odsto [za ulazak u parlament]“, rekao je Barki. „Logika je da će, ako MHP ne pređe 10 odsto, skoro sva mesta u parlamentu koja bi ona osvojila otići AKP-u.“

Turska ima najviši izborni cenzus među evropskim zemljama, sa ciljem da smanji političku rascepkanost i -- prema nekima -- oteža kurdskim strankama da zastupaju same sebe.

Bar delimično zato što se Kurdi ponovo afirmišu, koliko će zaista nacionalističkih turskih glasova AKP privući ostaje nejasno.

„BDP je obezbedila jugoistok. Kontroverza zbog JSK [Izbornog odbora] je u tri dana učinila ono što je trebalo da uradi mesec i po dana kampanje: uspešno prenese poruku BDP“, rekao je Barki.

Tundžel misli da su nedavni događaji doveli do napretka višedecenijske borbe za prava Kurda. „Postoji ta kurdska izreka“, kaže Tundžel, „ili sloboda ili sloboda“.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.