U centru Niša razgovor sa građanima o promeni izbornog sistema

Izvor: JužneVesti.com, 10.Sep.2018, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U centru Niša razgovor sa građanima o promeni izbornog sistema

Zašto je važno da poslanici Narodne skupštine Srbije zastupaju glasače imenom i prezimenom, građani će moći da saznaju u utorak 11. septembra na centralnom gradskom trgu u Nišu, od 11 do 14 sati.

Aktivisti Inicijative za promenu izbornog sistema Biram koga biram, kako je najavljeno, razgovaraće sa građanima o tome zašto je važno da imamo "narodne, ne partijske poslanike".

Aktuelni proporcionalni izborni sistem, po kom je Srbija jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << izborna jedinica, predviđa glasanje za liste partija, ne direktno za poslanike - navode iz Inicijative.

Poslanici u Narodnoj skupštini, predstavnici akademske javnosti, medija i organizacija civilnog društva učestvovaće u otvorenoj debati na temu reforme aktuelnog izbornog sistema tokom akcije na trgu od 12 do 13 sati."Bus izborne reforme 2018" sa aktivistima Inicijative "Biram koga biram" i organizacije NKD kreće iz Niša, a posetiće još sedam gradova širom Srbije; Foto: Inicijativa "Biram koga biram"

Učesnici debate su, kako najavljuju, profesor Pravnog fakulteta Slaviša Kovačević, poslanici Dušan Milisavljević i Milija Miletić, novinar Južnih vesti Milan Zirojević i Nenad Stojanović iz Proaktiva.

Građani će moći da postave pitanje onima koje su birali ali i da čuju odgovore gostiju na pitanja zašto je važno da poslanici budu odgovorni građanima, a ne samo partijskim liderima, postoji li potreba za većim stepenom personalizacije, ne nužno kroz većinski izborni sistem, kako do toga da svi građani Srbije budu ravnomerno geografski zastupljeni u Narodnoj skupštini i kako se može uticati na to da žene budu srazmerno, a manjine adekvatno zastupljene - objašnjavaju organizatori.

Na temu izborne reforme, dodaju, biće izvedena i stand up predstava Birač vs Preletač istog dana od 20 sati u klubu Labeerint.

Inače, kako navode, podršku Inicijativi za promenu izbornog sistema Biram koga biram pružilo je 20.000 građana potpisom Deklaracije, više od 40 poslanika vladajućih i opozicionih političkih partija, veliki broj eksperata u oblasti izbornog prava, kao i predstavnika civilnog društva.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.