U Zemunu uvesti prinudnu upravu

Izvor: Blic, 27.Dec.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zemunu uvesti prinudnu upravu

Do kraja januara naredne godine u Opštini Zemun biće uvedena prinudna uprava, saznaje "Blic”. Demokrate, koje su na ovoj Opštini u opoziciji, već su odredile i svog kandidata koji bi bio na čelu privremenog organa i obavljao dužnosti predsednika Opštine dok ne budu raspisani novi izbori.

Prema nezvaničnim informacijama, Gradsko veće je juče odlučivalo kako će se rešiti problem u Zemunu.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stigle su presude i Okružnog i Vrhovnog suda, i odlučeno je da u Zemunu bude uvedena prinudna uprava. Takva odluka će biti na dnevnom redu sednice Skupštine grada koja bi trebalo da bude održana u januaru - kaže izvor "Blica” iz Koalicije "Za evropski Beograd”.

Članovi Gradskog veća, koji prema Statutu grada predlažu uvođenje prinudne uprave, na jučerašnjem sastanku nisu jednoglasno doneli ovu odluku, odnosno predstavnici koalicije SPS-PUPS bili su suzdržani.

Predsednik opštine Zemun Slavko Jerković (SRS) rekao je za "Blic” da se zahvaljuje predstavnicima gradske vlasti "na lekciji iz demokratije”.

- Neće to ići tako lako. Novi izbori koštaju oko 20 miliona dinara, što će opet ići preko leđa građana, a mogli su da se izbegnu. Učinićemo sve u formalno-pravnom smislu da do toga ne dođe. Podneli smo zahtev za ispitivanje ustavnosti Statuta grada, i Ustavni sud još o tome nije odlučio. Prema Statutu, lokalnu samoupravu može da raspusti Skupština grada, a prema Ustavu o tome odlučuje Vlada na predlog ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a izbore raspisuje predsednik države. Ni Vrhovni sud nije odlučio o vanrednim pravnim merama koje je tražila Opština Zemun - kaže Jerković.

Prema Statutu grada, uvođenje prinudne uprave u neku opštinu predlaže Gradsko veće, a konačnu odluku o tome donosi Skupština grada većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Voždovac

Da bi prinudna uprava mogla da bude uvedena i u Opštini Voždovac, spekuliše se već neko vreme a, prema nezvaničnim informacijama, to će se najverovatnije i dogoditi. Voždovac međutim nije bio tema jučerašnjeg sastanka Gradskog veća. Prema rečima izvora "Blica” iz vladajuće koalicije na ovoj opštini, koju čine DS-G17 plus, SPS-PUPS i LDP, poznato je raspoloženje gradskih vlasti da se i ovde uvede prinudna uprava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.