RIK: Ponavljanje glasanja na 117 biračkih mesta na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate izbora

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2020, 21:51

RIK: Ponavljanje glasanja na 117 biračkih mesta na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate izbora

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je večeras rešenje o ponavljanju glasanja na 117 biračkih mesta u Srbiji na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na parlamentarnim izborima.

Zamenik predsednika RIK-a Željka Radeta zatražila je na sednici da se za svako biračko mesto za koje je zatraženo ponavljanje glasanja, dostavi džak sa izbornim materijalom kako bi članovi Komisije mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da utvrde pravo stanje u pogledu broja važećih i nevažećih listića.

"Razlog zbog kog se traži ponavljanje na ovim biračkim mestima je to što je u kutiji više listića od broja birača koji su glasali. Neozbiljno je da zapisnik bude dokument na osnovu koga ponavljamo glasanje. Mora se izvršiti uvid u izborni materijal za svaki neuredan zapisnik, da bismo bili sigurni moramo otvoriti džak i prebrojati listiće", kazala je Željka Radeta.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ocenio je da bi bilo najbolje kada bi Komisija prebrojala više od 8.500 džakova sa biračkih mesta po Srbiji ali i dodao da "to tako ne funkcioniše".

"Mi postupamo isključivo u skladu sa Uputstvom koje smo doneli pre par meseci. U situacijama kada na osnovu zapisnika ne možemo da utvrdimo volju birača, niti ćemo da je prekrajamo niti da preturamo po džakovima već da u skladu sa članom 87 Uputstva ponovimo glasanje na ovim biračkim mestima", kazao je Dimitrijević.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RIK: Poništeni izbori na 117 biračkih mesta

Izvor: Blic, 25.Jun.2020

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da su izbori poništeni na 117 biračkih mesta.

Nastavak na Blic...

RIK DONEO REŠENJE: Ponavlja se glasanje na 117 biračkih mesta

Izvor: Kurir, 25.Jun.2020

Republička izborna komisija (RIK) donela je večeras rešenje o ponavljanju glasanja na 117 biračkih mesta u Srbiji, s obzirom da na tim mestima nisu mogli da se utvrde rezultati glasanja.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.