U Skupštini najviše pravnika

Izvor: Blic, 20.Maj.2012, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Skupštini najviše pravnika

Republička izborna komisija dodelila je juče 250 mandata budućim poslanicima kako su stranke shodno Zakonu o izboru poslanika utvrdile njihov redosled na izbornim listama.

Pitanje je koliko će od poslanika na ovom sastavu ostati u klupama, budući da analitičari ocenjuju da će do 30 odsto njih nakon konstituisanja podneti ostavku i otići na funkcije u vladi i lokalnim samoupravama.

Prema sadašnjem spisku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << može se uočiti da je među njima velika većina fakultetski obrazovanih, i to čak 217 od 250 poslanika. Od toga 29 je doktora nauka, a 13 sa magistarskom diplomom. Samo 33 poslanika nemaju univerzitetsku diplomu, ali većina njih su studenti i apsolventi. Najviše poslanika su pravnici.

Prema izbornom rezultatu, RIK je dodelio 73 mandata listi "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić”. Pored Nikolića i Aleksandra Vučića, u poslaničkim klupama će, ukoliko ne podnesu ostavke, sedeti i Milanka Karić i njen dever Dragomir Karić, predsednik Seljačke stranke Marijan Rističević, kao i dvojica nekadašnjih funkcionera DS - Vladimir Cvijan i Goran Knežević. U parlament bi mogla da uđe i Nevena Adžimović, bivša članica grupe "Models”, koja je samo dva mesta ispod crte, na 75. mestu liste SNS. Ukoliko bi više njih dalo ostavku, ušla bi Danijela Tešić, ćerka Slobodana Tešića, koji slovi za jednog od najvećih balkanskih trgovaca oružjem i municijom, koja je na 96. mestu liste SNS.

Lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić” dobila je 67 mandata, a prvi na listi poslanika su Dragan Đilas, Ružica Đinđić, a zatim Vuk Jeremić, kao i ćerka Vladana Batić - Olgica Batić.

Na listi „Ivica Dačić - SPS-PUPS-JS" prvi su Dačić, Jovan Krkobabić, Slavica Đukić Dejanović... Mandat, pored onih koji već imaju poslaničko iskustvo, dobio je i Milan Krkobabić, a ta koalicija imaće ukupno 44 poslanika.

Demokratska stranka Srbije imaće 21 poslanika, a među prvima su nekadašnji ministar policije Dragan Jočić, a u klupama će biti i bivša ambasadorka Srbije u Italiji Sanda Rašković Ivić.

Izborna lista Preokret u novom sazivu imaće 19 poslanika, među kojima je, pored iskusnih poslanika, i Ranka Savić (ASNS) i Miljenko Dereta, reditelj i predsednik NVO Građanske inicijative.

Ujedinjeni regioni Srbije imaće 16 poslanika, među kojima je i predsednica Narodne partije i nekadašnja radikalska gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković, dok će izborna lista Savez vojvođanskih Mađara imati pet poslanika.

Stranka demokratske akcije Sandžaka imaće dva poslanika, a liste „Sve zajedno" i „Nijedan od ponuđenih odgovora" i Koalicija Albanaca Preševske doline po jedan i njih će zastupati Emir Elfić, Nikola Tulimirović i Riza Haljimi.

RIK traži dodatne informacije

Republička izborna komisija uputila je zahtev republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac za dostavljanje dodatnih informacija u vezi sa pronađenim džakom sa glasačkim listićima iz Pančeva. Članovi RIK iz SNS tražili su da se obavi ponovno brojanje glasova, ali je sekretar Veljko Odalović ocenio da je taj zahtev neutemeljen i neosnovan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.