U SAD sutra izbori za Kongres i za vlasti saveznih država

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2018, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SAD sutra izbori za Kongres i za vlasti saveznih država

Izbori za američki Kongres i za vlasti saveznih država koji će sutra biti održani širom SAD prilika su da demokrate ponovo postanu važan faktor na političkoj sceni i da ubrzaju odlazak predsednika Donalda Trampa kog vide kao opasnu snagu.

Uoči izbora za svih 435 članova Predstavničkog doma Kongresa i trećinu članova Senata, za guvernere i parlamente većine saveznih država, mnoge demokrate su podjednako i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nervozne i optimistične, navodi Asošiejted pres.

Još su im sveža sećanja na 2016. godinu, kada su u neverici posmatrali kako Tramp na predsedničkim izborima pobeđuje njihovu kandidatkinju Hilari Klinton, nasuprot predviđanjima.

Istorija je na strani demokrata - stranka aktuelnog predsednika uglavnom gubi izbore za Kongres na sredini njegovog prvog mandata, a i ankete su tokom većeg dela 2018. godine davale prednost Demokratskoj stranci.

Demokrate će teško preuzeti kontrolu nad Senatom, pošto se većina mandata bira u konzervativnim saveznim državama u kojima je očekivana pobeda republikanskog kandidata, ali optimizam im uliva sposobnost stranke da se ravnopravno nosi u državama koje tradicionalno naginju republikancima - Teksasu i Tenesiju.

U fokusu Demokratske stranke na sutrašnjim izborima pre svega je povratak kontrole nad Predstavničkim domom i pobeda na izborima za guvernera Floride, Viskonsina, Ohaja i drugih saveznih država.

Stranka se nada i preokretu na takozvanom Srednjem zapadu, gde je Tramp 2016. zadobio poverenje belih glasača iz radničke klase koji su godinama podržavali demokrate.

Te pobede Demokratske stranke pozitivno bi uticale na novu generaciju njenih kandidata - mlađih, liberalnijih, raznovrsnijih i s većim učešćem žena. Bile bi i znak da Trampova tvrda pozicija prema migrantima i njegova sklonost ka ličnim napadima odbija više birača nego što privlači.

Dobri rezultati Demokratske stranke na sutrašnjim izborima bili bi putokaz za njen uspešan nastup na predsedničkim izborima 2020. godine, na kojima više od 20 demokrata želi da bude protivkandidat Trampu.

Iako mu je rejting ispod prosečnog nivoa u poređenju s njegovim prethodnicima na polovini prvog mandata, Tramp je sam uspeo da ojača republikance ove jeseni, agresivno upućujući pristalicama oštre, nacionalističke poruke protiv migranata i demokrata.

Tvrdio je da pobeda Demokratske stranke u Kongresu znači "manje radnih mesta i više kriminala", a da republikanski Kongres donosi "više radnih mesta i manje kriminala".

"Glas za bilo kog demokratu ovog novembra znači prepuštanje Kongresa ekstremnim krajnje levim političarima koji će uništiti vaša radna mesta, skresati vaše prihode, ugroziti vašu bezbednost i staviti ilegalne strance ispred američkih građana", rekao je Tramp u subotu na skupu na Floridi.

Ako bi republikanci zadržali kontrolu nad oba doma Kongresa, to bi gotovo izvesno ojačalo Trampa, a demokratama bi ostala teška pitanja o daljim koracima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.