Izvor: Deutsche Welle, 21.Sep.2021, 15:30

U Rusiji nije bilo izbora

Predsednik Putin zadržao je svoju bazu moći u Dumi, donjem ruskog parlamenta. Za to je njegova stranka morala da aktivira sve resurse. Ti izbori vode Rusiju dalje ka autokratiji, smatra urednik u DW Kristijan F. Tripe.

Koliko se često pre ovih izbora govorilo i pisalo da se rezultat već zna, politički tehnolozi u Kremlju samo su se zbunjivali oko decimalnih brojeva iza zareza. Ali ta sigurnost velikog broja političkih posmatrača nije mogla da objasni veliku nervozu >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << koja je u Moskvi uoči izbora bila opipljiva. „Moć“ – kako se naziva vlada u Rusiji – u poslednjih nekoliko nedelja nije ostavila ni kamen na kamenu kako bi zaštitila vladavajuću političke odnose.

Gledano iz ugla Kremlja, s ovim izborima ništa nije smelo da krene po zlu. Tako je scenario za glasanje bio napisan i poliran mesecima. Stotinama opozicionih političara nije se dozvolilo da se kandiduju. U Sankt Peterburgu su čak nominovani i lažni kandidati, istoimeni dvojnici jednog liberalnog političara koji je imao velike šanse za uspeh.

-pročitajte još: Putinova stranka dobila „dobro pripremljene“ izbore

Neurotične optužbe o stranom uticaju

Izborna manipulacija kao farsa – drugde je ometanje rada opozicije bilo manje zabavno. Međunarodna misija za nadgledanje izbora Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) bila je blokirana. Na kraju su neki nezavisni mediji i organizacije civilnog društva dobili oznaku „strani agent“ – zvanična stigma koja ih je držala van političkog procesa.

Centralna izborna komisija tvrdila je da je glasanje bilo na meti kibernatičkih napade iz SAD, Ukrajine i Nemačke – bez daljih preciziranja te ozbiljne optužbe. Neurotično podsticani strah od stranog uticaja mutirao je u ruski državni rezon, i to su ovi izbori još jednom pokazali.

Kristijan Tripe, DW

To su osetila i dva američka tehnološka giganta, Gugle i Epl. Preko njih su bile dostupne predizborne preporuke organizacije Navaljnog, koja je u Rusiji zabranjena i klasifikovana kao ekstremistička. Za Kremlj je očigledno sistem pod nazivom „Smart Voting“ bio takav izazov da je reagovao. Prema izveštajima medija, ruske službe bezbednosti zapretile su da će službenike ta dva koncerna u Rusiji da uhapse ukoliko se uputstva o „Smart Votingu“ ne uklone sa platformi. Epl i Gugl su poklekli. „Smart Voting“ je u stvari akcija kojoj se pokušava da se izbace kandidat vladajuće stranke tako što se svi glasovi u nekoj izbornoj jedinici usmeravaju na najperspektivnijeg protivkandidata, bez obzira na to kojoj stranci ili političkom smeru pripada.

Demaskiranje samoproglašene „kontrolisane demokratije“

Rusija sebe već dve decenije doživljava kao „upravljanu demokratiju“. Glavni savetnik predsednika Putina svojevremeno je izabrao to samoodređenje kako bi opravdao transformaciju tada mlade i nepotpune ruske demokratije u autoritarni sistem. Taj kurs bio je zastrašujuće uspešan, ali – prema mišnjenju njegovog izumitelja – on još nije došao do kraja. Kao rezultat toga, Kremlj nije uspeo da postigne sve ciljeve kojima je na ovim izborima težio.

Uprkos svim intervencijama u izbornu kampanju, a u nekim slučajevima i u prebrojavanje glasova, čak je i moćnicima u Moskvi jasno da izbori ne mogu da se falsifikuju, ma koliko da to košta.

Primer susedne i bratske Belorusije predstavlja upozorenje koje stoji pred polit-tehnolozima. Tamo je to vladar Lukašenko zbog izbornih prevara u leto prošle godine snažno osetio: rezultat su bili višenedeljni protesti na ulicama Minska. A i u Moskvi se mnogi sećaju lokalnog talasa prosvjeda pre deset godina – to je takođe bila reakcija na izbore koji su navodno falsifikovani i tako ukradeni građanima.

Demokratska fasada s autokratskim jezgrom

Ako je moguće, trebalo bi odbraniti prethodnu, veoma udobnu većinu vladajuće stranke u Kremlju – u tome se uspelo samo prepoznatljivim naporom. Pri tom „Jedinstvena Rusija“ kao stranka moći je ove izbore priredila kao svojevrsno glasanje o poverenju. Ministar spoljnih poslova Lavrov i ministar obrane Šojgu dali su svoja lica kampanji. Verovatno te kandidature ne znači da će i njih dvojica preuzeti svoje mandate u Dumi. To pokazuje koliko je nizak status parlamenta u ruskoj državnoj strukturi.

Ovi izbori su za vladajuću rusku elitu bili svojevrsni stres-test kojim je trebalo da se zatvori krug. S njihove tačke gledišta, to je prošlo je lagano. S tačke gledišta svih onih koji ozbiljno rade na političkim alternativama u Rusiji, ovi izbori nisu bili izbori. Oni su bili dalji korak na putu do države čija demokratski izbledela fasada samo još u slučaju nužde prikriva autokratsko jezgro.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.