U Kosjeriću DS, naprednjaci dobili Zemun, Voždovac sporan - tvrde demokrate

Izvor: Politika, Fonet, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kosjeriću DS, naprednjaci dobili Zemun, Voždovac sporan - tvrde demokrate

Naprednjaci su po svemu sudeći pobedili i u Zemunu i na Voždovcu, ali rezultat na Voždovcu demokrate još osporavaju, misleći da ponovljeni izbori mogu da promene sadašnji ishod glasanja. Razlika između naprednjaka i demokrata je oko 250 glasova, a izbori se ponavljaju na tri biračka mesta.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić imaju puno razloga za veselje jer su pobedili na prvim izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na kojima su se samostalno pojavili, čak i ako se ne ostvari njihova tvrdnja da su pobedili i na Voždovcu.

Demokrate Borisa Tadića moraće da se zabrinu za svoj rejting, i neće biti dobro ako pobeda na izborima u Kosjeriću zamagli gubitak u Beogradu.

Radikali su svakako najveći gubitnici ovih izbora.

Demokrate Vojislava Koštunice mogu da budu zadovoljni. Dobili su koliko su im obećavale poslednje prognoze. I dalje su u trci uprkos predviđanjima da polako nestaju sa političke scene.

----------------------------------------------------

Na pomolu koalicija velikih?

Pobednik lokalnih izbora u opštinama Voždovac i Zemun – Srpska napredna stranka – kako sad stvari stoje može formirati vlast u ove dve beogradske opštine na nekoliko načina: da se pomiri sa radikalima (i da sa njima i narodnjacima pravi vlast), da uđe u koaliciju sa demokratama (za tu opciju ne bi im niko više bio potreban) ili da nagovori socijaliste da napuste „evropski tabor” i pređu u konzervativni blok čije formiranje je preksinoć najavio lider naprednjaka Tomislav Nikolić. (Navodno su socijalisti preksinoć dolazili na ideju da se u Zemunu formira koalicija naprednjaka, narodnjaka i socijalista, kakva već postoji u Grockoj.) Od svih mogućih opcija, među kojima je i ponavljanje izbora, ali i manjinska vlada (varijanta kojoj se daje najmanje izgleda), analitičari i istraživači trenutno najviše šanse daju raspletu u kome će se formirati naprednjačko-demokratska koalicija.

„Mislim da će SNS i DS napraviti koaliciju ’velikih’, kakve se prave kada se nađete u pat-poziciji u kakvoj se sada oni nalaze. Ako se to desi to će značiti da je Srbija dospela u fazu razvoja u kojoj veliki protivnici mogu da prave koalicije”, smatra analitičar Jovo Bakić.

Da je koalicija SNS–DS najlakši način da se izađe iz „pat pozicije”, smatra i Srđan Bogosavljević, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Strateški marketing”.

„To bi bila iznuđena koalicija u koju bi i SNS i DS ’naterala’ upravo sadašnja pozicija radikala koji ne mogu ni sa jednima od njih dvoje. Najjače stranke prave koalicije u dva slučaja – posle lokalnih izbora, jer ideološka opredeljenost ne igra bitnu ulogu u rešavanju komunalnih problema i kada se traže rešenja za velike nacionalne probleme. Ovo bi mogla da bude jedna od te dve situacije”, objašnjava Bogosavljević.

Iako Bogosavljević, baš kao ni Bakić, ne misli da bi koalicija sa DS-om naškodila rejtingu naprednjaka (naprotiv, Bakić misli da bi ona koristila i jednima i drugima, a Bogosavljević da bi više mogla da škodi DS-u nego SNS-u) direktor „Strateškog marketinga” ističe da je naprednjacima sada veoma važno da budu samostalni.

„S obzirom na rezultate, samostalnost je nešto što im je veoma važno, a gdegod bi ušli u vlast sa DS-om, ne bi se percipiralo da su oni na vlasti”, kaže Bogosavljević.

Kakav god bio epilog ovih lokalnih izbora, slažu se naši sagovornici, jasno je da su oni početak profilisanja dva politička bloka u Srbiji, socijaldemokratskog, koga će predvoditi Demokratska stranka, i konzervativnog, na čijem čelu će se nalaziti „naprednjaci”. To je, ističu analitičari, ujedno i jedna od najvažnijih posledica izbora u dve opštine čiji rezultati nikako nisu reprezentativni za Srbiju, ali su, naglašavaju stručnjaci, indikativni.

„Iz ovih izbora se ipak mogu izvući neki ’širi’ zaključci jer su ovi izbori pokazali nekoliko važnih stvari. Prvo, potvrđena su istraživanja koja su upućivala na to da su radikali sada mala stranka i da je Nikolić za sobom poveo oko dve trećine njihovog biračkog tela”, kaže Bogosavljević.

„Uočljivo je i da DS sa svojom velikom koalicijom ima problem da motiviše birače kada nisu velike teme u pitanju. Videlo se i da stranke koje imaju lojalno biračko telo, kakve su DSS i SPS, profitiraju iz male izlaznosti. A onda i to da apstinencija, koja je neka vrsta upozoravajućeg signala vladajućoj koaliciji, najviše pogađa DS”, dodaje Bogosavljević. Izlaznost na lokalnim izborima, kad oni nisu „uvezani” sa parlamentarnim, inače, nikad nije bila velika.

Bakić dodaje da su ovi izbori demantovali sve one koji su tvrdili da će koalicija sa DS-om socijalistima srušiti rejting i da SPS, za razliku od DS-a, ima sve razloge da bude zadovoljan skoro dvostruko višim rezultatom nego što su ga imali prethodni put.

LDP i DS su, dodaje Bogosavljević, osvojili manje glasova nego što se očekivalo. Stranka Tomislava Nikolića, kako ističe Bogosavljević, posle ovakvog „debija” može da očekuje rast rejtinga i to ne samo „na račun” radikala već i drugih sličnih opcija. Radikali, tvrdi Bogosavljević, neće nestati sa političke scene, ali se može očekivati da se njihovi birači okreću naprednjacima.

M. R. P. – D. M.

[objavljeno: 09/06/2009]
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.