Izvor: RTS, 01.Nov.2020, 08:48

U Gruziji i vlast i opozicija proglasile pobedu nakon izbora

I stranka na vlasti i koalicija većine opozicionih stranaka u Gruziji, proglasile su pobedu na parlamentarnim izborima, a izlazne ankete pokazuju kontradiktorne rezultate.
Čelnik Gruzijskog sna, milijarder Bidzina Ivanišvili (64), rekao je na televiziji da je njegova stranka "pobedila na izborima treći put zaredom".

Međutim, i njegov glavni suparnik, bivši predsednik Mihail Sakašvili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (52) koji živi u inostranstvu, rekao je u televizijskom obraćanju da su "opozicione stranke odnele trijumfalnu pobedu".
Po anketi mreže Imedi TV sklone vladi, stranka Gruzijski san dobiva 55 odsto glasova, a po oceni Mtavari TV-a koji podržava protivnike - opozicija je dobila 52 odsto, prenosi portal Indeks.
"Opozicione stranke treba sada da sastave vladu nacionalnog jedinstva", rekao je Sakašvili, obraćajući se iz Ukrajine, gde radi za predsednika Volodimira Zelenskog i gde je ovih godina ostvario značajnuu političku karijeru.
Sakašvili je u subotu izjavio da nema ambicija za "neko mesto u (gruzijskoj) vladi", dok se spominje mogućnost njegovog povratka u zemlju ako pobedi opozicija.Sakašvilijeva stranka Ujedinjen nacionalni pokret (MNU) uspeo je ove godine okupiti više opozicionih stranaka kako bi se suočilio s Gruzijskim snom Ivanišvilija, na vlasti od 2012.

Zbog  izbornog zakona konačni rezultati će se znati tek krajem meseca, ali prvi rezultati trebali bi se znati posle 21 sata po srednjevropskom vremenu.
Izbore su pratila međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
Izlaznost je bila blizu 46 posto tri sata nakon završetka glasanja, objavilo je izborna komisija. Veća je nego na izborima 2016. u isto vreme, uprkos nedavnom naglom porastu broja zaraženih koronavirusom u zemlji.
Godine 2013. Mihail Sakašvili je otišao iz zemlje nakon svog drugog mandata jer se bojao hapšenja zbog optužbi za zloupotrebu vlasti.
U osam godina vladavine stranka Gruzijski san gubila je na popularnosti zbog ekonomske stagnacije i optužbi za povredu demokratije. 
"On je oligarh koji poseduje 40 posto bogatstva zemlje koje se dočepao i upravlja njome kao svojim feudom", rekao je Sakašvili u razgovoru za agenciju APF.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

I vlast i opozicija proglasile pobedu na izborima u Gruziji

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2020

I stranka na vlasti i koalicija većine opozicionih stranaka u Gruziji, proglasile su pobedu na parlamentarnim izborima, a izlazne ankete pokazuju kontradiktorne rezultate...Čelnik Gruzijskog sna, milijarder Bidzina Ivanišvili (64), rekao je da je njegova stranka "pobedila na izborima treći put zaredom"...Međutim,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.