Izvor: Beta, 05.Mar.2023, 21:59

U Estoniji parlamentarni izbori pod uticajem rata u Ukrajini

Estonci su danas glasali za izbor svog novog parlamenta, a prema anketama, glasovi građana bi mogli da ojačaju ekstremno desničarske nacionaliste - stranku EKRE koja je vodila kampanju protiv novih isporuka oružja Ukrajini.Biračka mesta su zatvorena u 20.00 po lokalnom vremenu, a rezultati se očekuju oko ponoći. Odziv birača bio je 63,7 odsto, saopštila je Izborna komisija.Očekuje se da će Reformska partija desnog centra premijerke Kaje Kalas pobediti na tim izborima, prema većini nedavnih anketa, ali će verovatno morati da formira koaliciju da bi ostala na vlasti.Po anketama, vladajuća stranka bi mogla da dobije između 24 i 30 odsto glasova, dok bi EKRE dobila od 14 do 25 odsto glasova. EKRE je 2019. godine dobila 17,8 odsto glasova.Estonija, zemlja od 1,3 miliona stanovnika, koja se graniči sa Rusijom, ima jednodomni parlament sa 101 mestom."Očigledno je da ono što se dešava u Ukrajini, veoma važno i za Estoniju", izjavio je jedan birač u Talinu, dok je drugi rekao da samo EKRE predstavlja "estonski narod". On je kritikovao premijerku da je više zainteresovana za Ukrajinu.Estonija, članica Evropske unije i NATO-a, prošle godine je preuzela vodeću ulogu u međunarodnim pozivima za povećanje vojne pomoći Ukrajini suočenoj sa invazijom Rusije.Estonska vojna pomoć Ukrajini iznosi ...
Pogledaj vesti o: Izbori,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZBORI U ESTONIJI Stranka premijerke Kalas u vođstvu, prvi put većina birača glasala PUTEM INTERNETA

Izvor: Blic, 06.Mar.2023, 01:49

Reformistička stranka koju predvodi premijerka Estonije Kaja Kalas vodi na danas održanim parlamentarnim izborima u toj zemlji, saopštila je Republička izborna komisija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.