U Belorusiji se održavaju izbori, opozicija zove na bojkot

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 09:56

U Belorusiji se održavaju izbori, opozicija zove na bojkot

U Belorusiji su danas otvorena birališta na parlamentarnim i lokalnim izborima, prenela je beloruska novinska agencija Belta.

Većina kandiata su članovi četiri zvanično registrovane partije: Belaja Rus, Komunističke partije, Liberalno-demokratske partije i Stranke zakona i pravde.

Kako navodi AP, te četiri partije podržavaju politiku predsednika Aleksandra Lukašenka, dok desetak partija nije moglo da se registruje prošle godine.

Lider beloruske opozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svetlana Tihanovska, koja je u izgnanstvu u susednoj Litvaniji nakon što je osporila pobedu Lukašenku 2020. godine, apelovala je na glasače da bojkotuju izbore.

Današnji izbori biće prvo glasanje u Belorusiji od 2020. godine, kada je Lukašenko osvojio šesti mandat, nakon čega je došlo do protesta nezadovoljnih demonstranata, koji su osporili regularnost glasanja, navodi američka agencija.

Građani će danas birati 110 poslanika narodne skupštine i 12.514 odbornika na lokalnim izborima na 5.411 biračkih mesta, koja će biti otvorena do 20 časova.

Prema poslednjim dostupnim podacima, u biračke spiskove uvršteno je 6.911.742 osobe.

Objedinjeni izbori održavaju se u skladu sa izmenjenim delovima Ustava, koji je promenjen 2022. godine. Ovog puta će članovi parlamenta i lokalnih odbora biti birani istovremeno, a mandat će im trajati pet godina.

Više od 45.000 domaćih posmatrača će nadgledati izbore, kao i 300 međunarodnih, mahom članica Zajednice nezavisnih država, izuzev Moldavije i Ukrajine, piše TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Belorusiji zatvorena biračka mesta na parlamentarnim i lokalnim izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2024

U Belorusiji su danas otvorena birališta na parlamentarnim i lokalnim izborima, prenela je beloruska novinska agencija Belta.Većina kandidata su članovi četiri zvanično registrovane partije: Belaja Rus, Komunističke partije, Liberalno-demokratske partije i Stranke zakona i pravde. Kako navodi AP,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.