Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Baščelucima i šesto glasanje?

LOZNICA - U Baščelucima kod Loznice najverovatnije će se nastaviti izborna odiseja, jer je nakon prekjučerašnjeg petog kruga glasanja, predsednik lozničkih socijalista Jovan Todorović najavio da će ta stranka uložiti prigovor na regularnost glasanja.

Prema nezvaničnim rezultatima petog kruga izbora u Baščelucima, odlučujući 51. mandat u lozničkoj skupštini trebalo bi da pripadne DSS-u. Ukoliko peto glasanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Baščelucima bude ozvaničeno, prema do sada najavljenim koalicijama, SRS, NS, DSS i Grupa građana privrednika i poljoprivrednika „Pokret za Loznicu" imali bi 26 odbornika, naspram 25 odbornika najavljene koalicije G17 plus, DS (sa SPO, LDP i SDP) i SPS-PUPS.

Međutim, Jovan Todorović, predsednik lozničkog Opštinskog odbora SPS, najavio je da će najverovatnije biti podnet prigovor na regularnost petog kruga izbora u Baščelucima, za šta je rok istekao sinoć u 20 časova. U tom slučaju, Opštinska izborna komisija (OIK), a možda i Okružni sud u Šapcu, odlučivali bi o tome da li će biti i šestog kruga glasanja u ovom lozničkom naselju.

- Najverovatnije ćemo uputiti prigovor. Prvi osnov je da postoji jedan broj birača kojima nije dopušteno da glasaju zato što je došlo do neslaganja njihovog imena sa imenom u biračkom spisku, a svi ostali podaci za to lice se slažu. Drugi osnov je da nije omogućeno glasanje jednom broju birača koji nisu u mogućnosti da izađu na biračko mesto. Takođe, jedan član biračkog odbora bio je i u sastavu prethodnog biračkog odbora koji je raspušten, što po našem tumačenju nije moguće - objasnio je juče Todorović.

- Po mojim saznanjima, izbori u Baščelucima protekli su apsolutno regularno i nema nikakve osnove za prigovore - rekao je Vladimir Andrić, predsednik OO DSS i predsednik Skupštine opštine Loznica.

Kandidat SRS za gradonačelnika Loznice, Zoran Mitić Safir rekao je da bi ponavljanje izbora bilo „smešno i skandalozno".

Prema rečima Vladimira Andrića, ma kako se formirala većina u Loznici, teško će funkcionisati sa 26 odbornika.

- Vladajuća koalicija trebalo bi da bude šira i da ima, ne knap, nego normalnu većinu - rekao je Andrić.

U gradu podno Gučeva nije mali broj onih koji takođe misle da ovako tesna skupštinska većina (26:25) može funkcionisati bez problema. Zbog toga su iz oba suprotstavljena politička tabora upućeni pozivi pojedinim članovima „one druge strane" da im se priključe. Za sada, međutim, konkretnih i konačnih odgovora na ove ponude nema.

Andrić je za „Blic" potvrdio da će DSS nastojati da formira skupštinsku većinu sa SRS, NS i GG „Pokret za Loznicu".

- U ovom trenutku mislim da možemo formiramo tu većinu. A ako to ne bude moglo, onda ćemo o tome obavestiti Izvršni odbor DSS-a - kaže Andrić, odgovarajući na ponudu iz suprotne koalicije da se DSS priključi toj koaliciji.

Iz lozničkih radikala, međutim, poziv za priključenje koaliciji u kojoj je ona stožer, upućen je SPS-u.

- Naša koalicija sa privrednicima, DSS i NS je čvrsta koalicija, a SPS-u je otvoren poziv i još imaju šansu da nam priđu. A i ako nam ne priđu, ići ćemo ovako kako jeste - rekao je Zoran Mitrić Safir, nosilac liste SRS.

Jovan Todorović, predsednik OO SPS u Loznici, rekao je da ne želi da komentariše bilo kakve pozive za priključivanje suprotnom taboru, „sve dok se ne reši pitanje Baščeluka". Tomislav Arnautović, član GG „Pokret za Loznicu", izjavio je da će ova grupa građana, nakon konačnih rezultata u Baščelucima, „nastaviti započete razgovore".

I dok političari prave postizborne kalkulacije, mnogi žitelji Baščeluka priželjkuju ponavljanje glasanja, jer je to, kako kažu, jedini način da u svom naselju dobiju još koji metar asfalta više, ili bolje ulično osvetljenje.

Najviše glasova dobio DSS

Na prekjuče ponovljenim izborima u Baščelucima, prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova osvojili su DSS i SPS-PUPS. Za njih je glasalo 156, odnosno 131 birač, dok je koalicija okupljena oko DS osvojila 111 glasova. Iza njih ostali su NS (54 glasa), SRS (49), G17 plus (29), GG „Pokret za Loznicu" (2) i GG „Za našu Loznicu" (jedan glas). Prema rečima Radenka Ignjatovića, predsednika OIK, ovakav raspored glasova, u slučaju da ovi rezultati budu konačni, doneće mandat DSS-u. U tom slučaju, u novoj lozničkoj skupštini SRS i G17 plus bi imali po 12 mandata, koalicija oko DS-a devet, NS šest, a po četiri odbornika bi imali SPS-PUPS, DSS i GG „Pokret za Loznicu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.