U 2016. godini slede izbori za lokalne parlamente i Skupštinu Vojvodine

Izvor: Press, 31.Dec.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U 2016. godini slede izbori za lokalne parlamente i Skupštinu Vojvodine

Političke stranke i građane Srbije u narednoj godini očekuju izbori za većinu lokalnih parlamenata, a građane Vojvodine i izlazak na birališta za novi sastav vojvođanske Skupštine.
      Prethodni pokrajinski i lokalni izbori održani su 6. maja 2012. godine, pa će u maju ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << početkom juna prestati mandati odbornika u Skupštini Vojvodine i u većini lokalnih parlamenata u Srbiji.
Građani će tako na birališta ići u aprilu ili maju, što je najavio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Dobar deo ove godine protekao je u nagađanjima da li će građani 2016. godine birati i predstavnike u Skupštini Srbije, a sudeći prema poslednjim izjavama premijera vanrednih parlamentarnih izbora u narednoj godini ne bi trebalo da bude.
"Ne bi trebalo da bude republičkih izbora, ne vidim razloga za to, ali to nikad ne možete da isključite", rekao je Vučić, dodajući da njih ne bi trebalo da bude, osim ukoliko ne dođe do drastične promene i narod postane "naročito nezadovoljan".
Osim opozicije zahtev za vanrednim parlamentarnim izborima stizao je i iz same SNS, čiji su pojedini funkcioneri to i zvanično tražili od premijera.
Aktuelni saziv vojvodanskog parlamenta konstituisan je 22. juna, a većinu u njemu predvodi DS, čiji je lider Bojan Pajtić pokrajinski premijer.
Iz SNS su konstantno stizali zahtevi da on podnese ostavku, jer, kako su tvrdili, nema legitimitet da bude premijer, pa će zbog odmeravanja snaga naprednjaka i demokrata ti izbori biti u centru pažnje.
Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, koji se biraju na četiri godine, a mandati poslanika počinju njihovim potvrđivanjem.
Pokrajinsku skupštinu, inače, čini 49 poslanika grupe "Izbor za bolju Vojvodinu", 27 poslanika grupe "Pokrenimo Vojvodinu - Tomislav Nikolić", dok koalicija oko SPS ima 12 poslanika, LSV 10, SVM sedam, SRS i SDS po pet poslanika, a četvoro nije član nijedne poslaničke grupe.
Prema propisanoj proceduri, izbore za poslanike raspisuje predsednik vojvodanskog parlamenta, 90 dana pre isteka mandata, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana. 
Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 dana, ni više od 60 dana, piše u pokrajinskoj skupštinskoj odluci o izboru poslanika.
Prema toj računici, poslednji rok kada bi predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor trebalo da raspiše izbore je 25. mart, a u tom slučaju oni bi bili održani najranije 24. aprila, a najkasnije 24. maja.
Kada su u pitanju lokalni parlamenti, njih raspisuje predsednik Skupštine Srbije, a oni se moraju sprovesti najkasnije 30 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat.
Od dana raspisivanja izbora do dana održavanja ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana, kaže Zakon o lokalnim izborima.
Mandat odbornika počinje da teče danom potvrđivanja mandata, a traje četiri godine.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.