Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Nov.2014, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis: U nedjelju predsjednički izbori

U Tunisu se u nedjelju održavaju predsjednički izbori na kojima je favorit 87-ogodišnji bivši premijer Beži Kaid Esebsi, čija antiislamistička stranka je pobijedila na parlamentarnim izborima.

U trci je ukupno 27 kandidata, na izborima koji se održavaju prvi put od smjene šefa države Zina Abidina Ben Alija 2011. godine.

Među kandidatima se nalaze sadašnji predsjednik Monsef Marzuki, pravnica Kaltum Kanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << kao i bivši ministri u Ben Alijevoj vladi.

Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji većinu, drugi krug izbora biće organizovan krajem decembra.

Od kada je Tunis stekao nezavisnosti 1956. godine, u zemlji su bila samo dva predsjednika - Habib Burgiba i Ben Ali.

Kako bi izbjegli novu diktaturu, u januaru je usvojen novi Ustav, tako da će budući predsjednik imati ograničena ovlaštenja, a glavnu vlast će imati premijer.

Uprkos odmaklim godinama, Esebsi je favorit na izborima. Bio je ministar unutrašnjih poslova, odbrane i inostranih poslova za vrijeme vladavine Burgibe, potom predsjednik parlamenta kada je Ben Ali bio na vlasti.

Stabilnost Tunisa je na staklenim nogama i poslije smjene Ben Alija kao i zbog loše privredne situacije i velike stope nezaposlenosti.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra prvi krug predsjedničkih izbora

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Nov.2014

TUNIS - U Tunisu se sutra održava prvi krug predsjedničkih izbora na kojima je favorit 88-godišnji bivši premijer Beži Kaid Esebsi...Esebsi, lider Nida Tunes, glavne antiislamske partije, favorit je na predsjedničkim izborima, nakon što je njegova partija 26. oktobra pobijedila na parlamentarnim...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Tunis bira novog predsednika

Izvor: Press, 23.Nov.2014, 09:51

U Tunisu su otvorena biračka mesta na kojima će građani te zemlje glasati na predsedničkim izborima, prvim posle "Revolucije jasmina" 14. januara 2011. godine u kojoj je sa vlasti svrgnut Zejnelabedin Ben Ali, javio je Frans pres. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.