Treba mu 300.000 potpisa za kandidaturu; Podrška stiže i iz Donjecka

Izvor: B92, 16.Jan.2024, 19:13

Treba mu 300.000 potpisa za kandidaturu; Podrška stiže i iz Donjecka

Stanovnici istočnoukrajinskog grada Donjecka, pod ruskom okupacijom, danas stoje u redovima da daju potpise za Putina kao predsedničkog kandidata na izborima.

Rusija je proglasila Donjeck i još tri ukrajinska regiona svojom teritorijom u septembru 2022. godine, što su Ukrajina i većina članica UN osudile kao nezakonite.

Održavanje predsedničkih izbora u martu na tim prostorima za Moskvu je važno jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će pokazati da ih je integrisala kao "novu teritoriju" iako ih vojno ne kontroliše u potpunosti.

Ukrajina je odmah reagovala i ocenila ovu nameru kao nelegitimnu i ništavnu.

Putin ima rok do 31. januara da prikupi 300.000 potpisa birača za svoju kandidaturu jer je svoje ime stavio na reizbor, umesto da ga je predložila politička partija.

Pristalice u Donjecku rekli su da su rado dodali svoja imena na listu za Putina.

"To je naša budućnost, naš život, naš mir i spokoj. Želimo da se rat završi. Mislim da će nam on, kao predsednik, pomoći u tome", rekla je novinarima žena po imenu Olga.

Ali posle skoro dve godine rata, čini se da mu se kraj ne nazire.

Nijedna strana mesecima nije napravila nikakav napredak na liniji fronta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u Davosu da bi svako smanjenje pritiska na Rusiju dodatno produžilo rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.