Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajković: Građanska neposlušnost ili novi izbori u Gračanici

Grupa političkih predstavnika Srba, učesnika lokalnih izbora u Gračanici, saopštila je da će žitelje centralnog Kosova pozvati na građansku neposlušnost ukoliko Centralna izborna komisija ne poništi izborne rezultate za novu opštinu Gračanica.



Grupa srpskih političara, koju predvodi Momčilo Trajković, je na sinoćnjem sastanku Političkog foruma Srba Kosova i Metohije u Gračanici ocenila da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na izborima pre nedelju dana "izvršena neviđena krađa i javna kupovina glasova od Samostalne liberalne stranke (SLS)".

"Ukoliko Centralna izborna komisija ne uvaži dokaze koje smo podneli i ne poništi izbore za novu opštinu Gračanica bićemo primorani da sve stanovnike centralnog Kosova pozovemo na sve vidove građanske neposlušnosti, pa i na blokadu saobraćajnica", navedeno je u saopštenju predstavnika Srba.

Oni ističu da su, "u vezi ove kriminalne aktivnosti SLS-a", blagovremeno pismenim putem obavestili šefa Međunarodne civilne kancelarije u Prištini Pitera Fejta i da su dokaze i primedbe o krađi glasova uputili i Komisiji za žalbe pri Centralnoj izbornoj komisiji.

"Nećemo dozvoliti da se parama koje stižu iz albanskih centara moći kupuje izborna volja građana. Takođe, ni pod kojim uslovima nećemo priznati rezultete lokalnih izbora u Gračanici, pa samim tim nećemo ni pristupiti verifikaciji mandata koje smo dobili", dodaje se u saopštenju.

Rukovodstva Grupe građana "Vidovdan", Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije, Srpskog pokreta otpora, Srpske kosovsko-metohijske stranke i Srpske narodne stranke upozoravaju sve relavantne činioce na Kosovu da ozbiljno uzmu u razmatranje sve činjenice u vezi krađe i kupovine glasova i ponovo organizuju izbore za opštinu Gračanica.

"U suprotnom, nova opština Gračanica moći će da se formira i da funkcioniše samo u privatnoj kući kandidata Samostalne liberalne stranke za gradonačelnika Bojana Stojanovića", istaknuto je u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.