Timošenkova: Neće biti izbora

Izvor: B92, 11.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timošenkova: Neće biti izbora

Julija Timošenko (FoNet, arhiva)

Kijev, Moskva -- Predsednica ukrajinske vlade Julija Timošenko izjavila je da nikakvih prevremenih izbora u Ukrajini neće biti.

"Prvo zato što su zakazani uoči Nove godine. Takvi se izbori ne održavaju na praznik, a drugo, u slučaju raspuštanja parlamenta, zemlja će ostati bez budžeta za 2009. godinu", rekla je ona donjeckoj Radioteleviziji "Ukrajina".

Ukrajinska premijerka je dodala da je uz to, oštra ekonomska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriza u svim zemljama, i da se u mnogima od njih trude da ne prevremene, već ni planske izbore ne sprovode.

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko je potpisao ukaz o prevremenom raspuštanju Vrhovne rade (skupštine) i sprovođenju vanrednih parlamentarnih izbora za 7. decembar, koji je juče stupio na snagu.

Timošenkova je skrenula pažnju da je ukaz izašao pod broje "911", koji se podudara sa brojem telefona američke službe za spasavanje, što je simbolično i upozorava na moguću nevolju koja preti zemlji.

"Potrebne su izmene u Ustavu, jer sada u zemlji faktički postoje tri vlade – Kabinet ministara, Sekretarijat predsednika i Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu. Na svaku odluku parlamenta i vlade može biti uložen veto", rekla je premijerka, navodeći da je neophodno hitno na zakonodavnom nivou razgraničiti ovlašćenja predsednika i vlade.

Timošenkova je ranije demantovala da namerava da podnese ostavku.

"Odlučno demantujem glasine koje širi sekretarijat predsednika Viktora Juščenka o mojoj mogućoj ostavci", navedeno je u saopštenju ukrajinske premijerke.

Pres služba vlade je saopštila da Vlada "u potpunosti kontroliše situaciju u zemlji i neće dopustiti nikakve potrese i konflikte".

"U sadašnjoj situaciji, kada u zemlji faktički nema parlamenta, a u svetu ključa neviđena ekonomska kriza, vlada Ukrajine je jedini organ koji je u stanju da štiti nacionalne interese i garantuje stabilnost", navedeno je u saopštenju koje prenose ruski mediji.

Blok Timošenkove kategorički se protivi prevremenim izborima i već danima blokira rad skupštine koja treba da unese izmene u budžet za rashode potrebne za izbore i amandmane u izborno zakonodavstvo.

Lider frakcije BJT u Radi Ivan Kirilenko izjavio je da će taj blok učiniti sve da odloži datum izbora.

Agencija Interfaks javila je da je BJT danas podneo zahtev sudu za stavljanje van snage Juščenkovog ukaza, a da je Juščenko razrešio sudiju Kijevskog okružnog administrativnog suda, jer nije imao ovlašćenja da razmatra zahtev.

Ranija vladajuća "narandžasta" koalicija u kojoj su bili BJT i propredsednička frakcija Naša Ukrajina-Narodna samoodbrana, raspala se nakon što je iz nje istupio NU-NS zbog glasanja poslanika BJT zajedno sa opozicionom Partijom regiona Viktora Janukoviča za zakone kojima se ograničavaju ovlašćenja predsednika.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.