Test-izbori u četiri opštine

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test-izbori u četiri opštine

Naročito su intenzivne i „naelektrisane” kampanje u Rumi i Prijepolju

Građani Prijepolja, Rume, Knjaževca i Vrnjačke Banje u nedelju će se ponovo izjašnjavati za lokalne predstavnike vlasti budući da posle opštih izbora 11. maja stranke nisu uspele da se dogovore o formiranju opštinskih organa. Sudeći po tome što su se najviši partijski funkcioneri i pojedini ministri uključili u kampanje lokalnih odbora i da su se i lideri nekih partija međusobno sukobljavali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na temu ovih izbora, reklo bi se da predstojeće glasanje ima veći značaj nego što bi se moglo pomisliti samo na osnovu veličine i broja ovih opština.

Za tek formiranu Srpsku naprednu stranku ovo je svakako prva prilika za opipavanje pulsa birača i šansa da pokaže da ima budućnost. Srpska radikalna stranka, pak, sada može da dokaže da je jaka i bez Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. „Narodnjaci”, kao gubitnici parlamentarnih izbora, verovatno će nastojati da pokažu da na njih treba računati. Bošnjačke partije u Prijepolju boriće se za potvrdu ko je politički lider u tom etničkom korpusu. A Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije, koje su prvi put napravile predizbornu koaliciju, proveriće kod Prijepoljaca da li je to „dobitna kombinacija” (visoki funkcioneri DS i SPS-a Dušan Petrović i Branko Ružić u utorak su održali zajednički miting u ovoj opštini). U ovoj koaliciji nastupiće i G17 plus i Srpski pokret obnove.

Za odbornička mesta kandidate u sve četiri opštine imaju koalicija Za evropsku Srbiju, SRS, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija, Liberalno-demokratska partija i SNS, navodi agencija Beta. Partija Tomislava Nikolića će na izborima nastupiti kao grupa građana „Napred Srbijo”, jer nije bila formirana kada su izbori raspisani.

U Rumi je potvrđeno osam izbornih lista, koliko ih je i u Knjaževcu, u Prijepolju – devet, a u Vrnjačkoj Banji – 12.

Kampanje su, utisak je, naročito bile intenzivne i „naelektrisane” u Rumi, gde su front otvorili radikali i naprednjaci, i u Prijepolju, gde se za glasove birača nadmeću, pored ostalih, četiri bošnjačke liste.

Posle otkazivanja predizbornog mitinga SNS-a u Hrtkovcima kod Rume prethodnog vikenda zbog procene policije da je rizičan, stranke Tomislava Nikolića i Vojislava Šešelja razmenile su vrlo ozbiljne optužbe o tome ko je kriv za (izbegnuti) sukob u Rumi, pri čemu su jedni druge optuživali i za pokušaje likvidacije. Ako je suditi, dakle, po predizbornoj atmosferi u ovoj opštini, ali i po raspoloženju u vrhovima ovih stranaka, SNS i SRS teško da će u bilo kojoj od ove četiri opštine praviti koalicije posle 9. novembra.

Za razliku od radikala i naprednjaka, Rasim Ljajić, lider Sandžačke demokratske partije, pruža ruku pomirenja Stranci demokratske akcije Sulejmana Ugljanina – u Prijepolju. Ljajić je pre dva dana rekao da njegova stranka posle izbora u toj opštini ne želi da pravi koaliciju sa lokalnim tajkunima koji, kako je rekao, žele čitavo Prijepolje da pretvore u svoje privatno preduzeće. „Našim članovima i simpatizerima u Prijepolju uputili smo apel da ne napadaju SDA, jer ne treba da kao sada najjača stranka u Sandžaku potenciramo ’večiti rat’”, kazao je Ljajić Regionalnoj TV Novi Pazar, a prenosi Tanjug.

Šemsudin Kučević, predstavnik koalicije „Bošnjačka lista za evropski Sandžak”, koju predvodi Ugljanin, istog dana je rekao da je cilj predstojećih vanrednih lokalnih izbora u Prijepolju da pocepaju bošnjačko glasačko telo, te da su partije svih devet lista i ranije učestvovale na izborima, ali da one koje su kasnije formirale lokalnu vlast nisu ispunile nijedno od predizbornih obećanja (predsednik opštine Prijepolje u prethodnom mandatu je, inače, bio iz Ljajićeve stranke).

Podsećanja radi, Ljajić je u ovoj kampanji imao okršaj i sa Čedomirom Jovanovićem i njegovim LDP-om, koji su ministra za rad i socijalna pitanja optužili da vodi kampanju na neprimeren način. Ljajić je, pak, odgovorio da Jovanović nastupa kao portparol lokalnog tajkuna.

A šef Misije OEBS u Beogradu ambasador Hans Ola Urstad prekjuče je pozvao političke stranke, opštinske organe, medije i građane Prijepolja da obezbede slobodne i fer izbore u nedelju.

Misija OEBS-a u Srbiji snažno podstiče „političke stranke da poštuju pravo građana da odaberu svoje predstavnike u atmosferi tolerancije, u skladu sa postojećim zakonima i bez straha od prisiljavanja, zaplašivanja ili bilo kakve odmazde”, navedeno je u otvorenom pismu šefa misije OEBS-a u Beogradu, a prenosi Beta.

Misija je pozvala stranke i njene kandidate da ne koriste resurse državne uprave za sopstvenu kampanju i navela da će sa pažnjom posmatrati lokalne izbore ponavljajući uverenje da će se oni održati u mirnoj atmosferi.

B. B.

[objavljeno: 07/11/2008]
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U nedelju ponavljanje lokalnih izbora u četiri opštine

Izvor: Kurir, 07.Nov.2008, 17:37

BEOGRAD, 7. novembra (Tanjug) - Vanredni loklani izbori u Rumi, Knjaževcu, Vrnjačkoj Banji i Prijepolju, raspisani zbog neformiranja opštinskih organa vlasti u zakonom predviđenom roku, biće održani u nedelju, 9. novembra.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.