Tadić: Neće biti vanrednih izbora

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 24.Dec.2009, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Neće biti vanrednih izbora

Novi Sad -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da sumnja da će to što su poslanici SVM-a u Skupštini Srbije glasali protiv budžeta Republike dovesti do vanrednih izbora.

"Ti izbori ne bi bili od koristi nikom sem onima koji su nezadovoljni brojem poslaničkih mesta u Skupštini Srbije i parama koje ta mesta donose", dodao je Tadić. Predsednik je naglasio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbori ne bi bili dobri za građane Srbije jer bi stala privreda, stale bi, kako je rekao, strane investicije, a zaustavljen bi bio i put ka Evropskoj uniji.

Ukoliko bi se to, ipak, dogodilo na jedan veštački način, tako što bi pojedine stranke vladajuće koalicije prešle u opoziciju, Demokratska stranka je spremna i na izbore.

Tadić je rekao da će, ukoliko izbori budu neizbežni, "sa velikim zadovoljstvom" izaći na njih.

"Siguran sam da bismo i na njima pobedili, kao što smo pobeđivali na svim, od 2000. godine do danas", naveo je Tadić.

Dodao je da će "veoma brzo" biti odlučeno da li će se potez SVM-a odraziti na sastav vladajuće koalicije u parlamentima Srbije i Vojvodine.

"Kada dobijete udarac ispod pojasa, onda ne treba da donosite odluku. Sačekate da prođe to vreme i da mirne glave analizirate šta je razlog za takvu odluku jedne stranke koja je članica vladajuće koalicije", rekao je on.

Ocenio je da je potez SVM-a bio demonstracija "partikularnih, posebnih interesa" u odnosu na opšte i globalne interese, dok je za budžet kazao da je reč o zakonu koji je morao biti usvojen radi nastavka evropskih integracija i sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Razmislićemo o tome šta je navelo SVM da ne glasa za najvažniji zakon, za budžet. Sve članice vladajuće koalicije pažljivo će razmotriti taj potez. Kao što je rekao Zoran Đinđić - sprovođenje reformi je uvek plivanje uz vodu. Ako neko vesla u suprotnom pravcu, to je onda veliki problem", rekao je Tadić.

"Niko ne može da ucenjuje ovu politiku koja se danas vodi u Srbiju svojim pojedinačnim interesima. Mnogo važniji od svake pokrajinske odluke i svakog pokrajinskog i lokalnog interesa jesu interesi građana i interesi države Srbije", dodao je on.

Cvetković: Sa SVM treba ozbiljno razgovarati

Premijer Srbije Mirko Cvetković je izjavio da je iznenađen što Savez vojvođanskih Mađara nije glasao za budžet za 2010. godinu i dodao da sa predstavnicima te stranke treba ozbiljno razgovarati.

"Jedna je stvar ako imate problem pa onda razgovarate o njemu na koalicionom nivou, a druga je stvar ako ne podržavate Vladu i dovodite u pitanje da li će ona opstati ili ne", rekao je premijer Cvetković.

On smatra da "ne stoji" argumentacija SVM-a da je budžet protivustavan jer ne omogućava odgovarajuću strukturu budžeta Vojvodine.

"Ne treba objašnjavati sadržaj jednog budžeta drugim", kaže Cvetković i dodaje da je Ustavni sud Srbije zadužen da oceni šta je protivustavno.

"Većina je stabilna"

I predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenjuje da je većina stabilna.

"Vladajuća koalicija je politički heterogena, ali nikada nije bilo iskakanja kada je u pitanju realizacija osnovnih ciljeva oko kojih se koalicija okupila", rekla je Đukić-Dejanović Tanjugu.

Ona se slaže sa ocenom da u ovom momentu nema razloga za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.