Izvor: JUGpress.com, 03.Dec.2021, 19:17

TS: Sporna funkcionerska kampanja

BEOGRAD

Predložene izmene u Zakonu o elektronskim medijima i Zakonu o sprečavanju korupcije, iako korisne, ni izbliza ne rešavaju problem intenzivne “funkcionerske kampanje” koja je u medijima znatno zastupljenija od predstavljanja programa učesnika na izborima i plaćenog oglašavanja, ocenila je danas organizacija Transparentnost Srbija (TS).

Prema predlogu Vlade, elektronski mediji, tokom 10 dana pre izbora, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << neće moći da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti ili obeležava početak izgradnje takvih objekata, “ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, narodne poslanike, poslanike u skupštinama autonomne pokrajine i odbornike u skupštini jedinice lokalne samouprave”, podseća TS, naglašavajući da je ta “zabrana nedovoljna”.

Sporazumom o unapređenju izbornih uslova i predlogom zakona nisu obuhvaćeni štampani mediji i jer zabrana važi samo u poslednjih 10 dana, a ne i tokom cele izborne kampanje, navodi TS.

Zabrana je, kako se ističe, nedovoljna i zato što se vezuje isključivo za javne skupove na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti ili obeležava početak njihove izgradnje, a neće važiti, na primer, kada javni funkcioneri tokom kampanje obilaze radove koji su već započeti ili su završeni, ali ni kada posećuju već postojeće javne i privatne objekte.

Zabrana je, ističe TS, nedovoljna i zato što se ne odnosi na sve javne funkcionere, već samo za one koji su kandidati na izborima, pa će umesto njih, na taj način moći da sebe i svoju izbornu listu promovišu aktuelni javni funkcioneri koji su “viđeni” za mesto budućeg premijera ili ministra, a nisu kandidati za narodne poslanike.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.