TI: Demokratiju na Balkanu ugrožava nepoverenje u stranke

Izvor: Blic, 25.Jun.2013, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TI: Demokratiju na Balkanu ugrožava nepoverenje u stranke

Nedostatak poverenja javnosti u političke stranke preti demokratskim procesima na Balkanu, glavna je ocena izveštaja "Kupovina uticaja: Novac i izbori na Balkanu " organizacije Transparensi internešenel (Transparency International, TI).

Građani Hrvatske, Makedonije i Srbije već vide političke stranke kao najkorumpiranije od dvanaest ocenjivanih javnih institucija, prema Globalnom barometru korupcije za 2013, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će biti objavljen ovog leta.

Hrvatska treba da obezbedi transparentnije finansiranje političkih stranaka i time ojača demokratiju, dok se priprema za članstvo u EU, navodi se u izveštaju.

"Jaka demokratija i fer izbori zavise od transparentnosti političkog finansiranja. Bez čiste politike, ne može biti čiste vlade. Hrvatska je neznatno nadmašila svoje susede po pitanju transparentnosti finansiranja izbornih kampanja, ali i ona i njeni susedi još uvek imaju puno posla", izjavio je zamenik generalnog direktora TI Mikloš Maršal.

On je ukazao da su istraživanja TI u prošlosti pokazala da ulazak u EU ne sme biti izgovor vladama da uspore napore u borbi protiv korupcije, to jest, da je ovo je trenutak kada bi trebalo da zaista počnu aktivnosti, a posebno u oblasti finansiranja političkih partija.

Današnji izveštaj ima u fokusu transparentnost finansiranja izbornih kampanja u periodu 2011- 2012. u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu i redovno finansiranje političkih partija u Albaniji za 2012.

Utvrđene su značajne slabosti, kako u zakonima o finansiranju izborne kampanje, tako i u načinu na koji se sprovode.

Tri najslabije dimenzije su, kako se navodi, pouzdanost finansijskih izveštavanja stranaka, sankcije za one koji krše zakon i mere koje sprečavaju zloupotrebu finansiranja izborne kampanje.

U Makedoniji, Srbiji i na Kosovu pouzdanost finansijskih izveštaja političkih partija je ocenjena najslabije od svih područja, dok je u Hrvatskoj ocenjena kao druga najslabija. Prema izveštaju, nezavisni eksperti u Hrvatskoj ocenjuju da zvanični izveštaji o finansiranju kampanje pokrivaju od 50 do 60 odsto ostvarenog prihoda u budžetima kampanja, dok je u Srbiji, krajnji izvor finansiranja za skoro polovinu prijavljenih rashoda tokom izbora u maju 2012. još uvek nepoznat.

Ocenjujući zakonski okvir u zemljama i teritorijama obuhvaćenim ovim istraživanjem, utvrđeno je da sve nadzorne agencije imaju relativno dalekosežna ovlašćenja, ali u praksi ove agencije ne mogu da vrše efikasan nadzor nad političkim partijama zbog nedostatka resursa u Hrvatskoj i Srbiji, ili nedostataka nezavisnosti od stranaka u Albaniji, na Kosovu i u Makedoniji.

Kazne za kršenje zakona su takođe oceljene kao slabe. Nijedna politička stranka u Srbiji ili Makedoniji nikada nije kažnjena zbog kršenja pravila o finansiranju predizborne kampanje, podseća TI.

U Hrvatskoj i Makedoniji zakoni zahtevaju finansijsko izveštavanje o prihodima i rashodima tokom izbornog perioda, što omogućava bolju informisanost građana, a to bi trebalo da bude zakonska obaveza u svim zemljama, smatra TI.

"Nedostatak pouzdanih i preciznih finansijskih izveštaja političkih stranaka ostavlja otvorena vrata za korupciju i zloupotrebu demokratskog sistema od strane bogatih donatora, uključujući predstavnike krupnog kapitala", ocenila je u saopštenju Ane Koh, regionalna direktorka TI za Evropu i centralnu Aziju.

Bez dostupnosti podataka o donatorima, nemoguće je da građani znaju u čijem interesu političke partije nastupaju, dodala je ona, ističući da demokratski život na Balkanu neće napredovati ukoliko se ovi problemi ne reše tako da glasači mogu da imaju poverenje u svoje predstavnike.

Izveštaj za Srbiju, kako je najavljeno, biće objavljen krajem jula.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.