Sve više plakata, bliže se izbori

Izvor: B92, 26.Nov.2011, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više plakata, bliže se izbori

Beograd -- Jedan od prvih pokazatelja da se predizborna kampanja zahuktava su stranački plakati i natpisi koji su poslednjih dana preplavili ulice srpskih gradova.

Među nima su i "Pravi kumovi", "Ko Vas nikada nije slagao - Tomislav Nikolić ili pravi Toma?", "Uvek uz svoj narod - Koštunica", "Njihov interes - naši dugovi".

Izborni slogani i poruke, kako kažu poznavaoci političkog marketinga, koje partije upućuju javnosti, treba da predstave suštinu njihove politike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i privuku birače. Međutim, plakati koji su ovih dana osvanuli na ulicama Beograda su, uglavnom, nepotpisani i kritični prema ličnostima prikazanim na njima.

Na prethodne parlamentarne izbore, 2008. godine, političke partije izašle su sa parolama "Narod najbolje zna", "Živela Srbija", "Srbija iznad svih podela", "Život ne može da čeka", "Stručnost ispred politike", "Odlučno za Srbiju", "Evropa uživo", "Vredi se boriti", "Od nas zavisi"...

Moto demokrata bio je "Zato što život ne može da čeka", a kako je tada objasnio menadžer kampanje DS Dragan Šutanovac, takve poruke imaju socijaldemokratski karakter i odnose se "na konkretan život, a ne na tradiciju i nebeske vrednosti Srbije".

"Odlučno za Srbiju" i "Srbijo, glavu gore!" poručivali su socijalisti, dok je Srpski pokret obnove, čija se kampanja bazirala na konkrektnim rešenjima kojima se pokazuju koristi od priključenja EU, poručivao - "Evropa uživo" i "Vredi se boriti".

Liberalno-demokratska partija glasače je privlačila sloganom "Od nas zavisi", radikali parolom "Da već danas bude bolje", a G17 plus - "Stručnost ispred politike".

I koalicije formirane za prethodne izbore imale su spremne slogane, pa su stranke okupljene oko DS i ideje "Za evropsku Srbiju" poručivale - "Sigurna budućnost", "Za evropsku Srbiju" i "Napred, nema stajanja", a koalicija SPS-PUPS-JS - "Ustani Srbijo" i "Pobedimo nepravdu".

Na najvećem broju plakata Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije pred izbore 2008. godine pisalo je "Živela Srbija", "Narod najbolje zna" i "Srbija iznad svih podela".

"Radikalno bolje" poručivali su radikali pred izbornu utakmicu 2003. godine, DS "Budućnost odmah", DSS "Kao što narod kaže - Koštunica", socijalisti "Pobeda za Srbiju", G17 plus "Srbija na prvom mestu", a koalicija SPO-NS "Zajedno za Srbiju".

SPS je 2000. godine govorio "Idemo dalje, u nove pobede", "Uvek kad vam treba mi smo tu", "Ugovor s narodom" i "Obnova, razvoj, reforme - 21 projekat za 21. vek", a radikali "Mudrost, hrabrost, poverenje", "Pamet, znanje i poštenje", "Svoj na svome", "Uvek uz svoj narod", "Danas Zemun, sutra Srbija", "Radikali, snaga naroda"...

Devedesetih godina prošlog veka socijalisti su u predizbornu trku ulazili s parolama "Sa nama nema neizvesnosti", "Srbija se saginjati neće", "Tako treba", "Kad bolje razmislimo, svi smo mi pomalo socijalisti", "Idemo dalje", "Što jes', jes', najbolji je SPS", "Za bolji život i budućnost Srbije"...

Tih godina bila je aktivna i Jugoslovenska udružena levica s porukama "Glasaj za sebe", "Jul je kul", "Kevo, ja ću levo", "Lepo, lepše, levo" i "Jedinstvo različitosti".

Demokrate su tada poručivale - "Vreme je", "Prelomite pametno", "Vratiti osmeh Srbiji", "Možemo, hoćemo bolje", "Pošteno", "Budi hrabar, reci dosta"...

Slogani SPO-a bili su "Snaga, pobeda, obnova", "Sutra počinje odmah", "Sa nama nema sankcija", "Svi za Srbiju", "Ljubav, vera, nada", a radikala "Gde su srpske zemlje, tu su srpski radikali", "Mi se nismo promenili", "Mi dolazimo", "Vreme je"...

U zimu 1996. i 1997. godine i studenti su bili aktivni i poručivali "Ako sad ne otvorite oči, nikad nećete progledati", "Srbija je park iz doba Jule", "Lepo, lepše, Lešće", "Lepo, lepše, bez vas najlepše", "Mislim, dakle ne gledam RTS", "Studenti nemaju alternativu, ali imaju turbo folk", "Vredelo je prati uši sve ove godine"...

Parole pokreta "Otpor" tokom 2000. godine bile su - "Narod je otpor", "Otpor, jer volim Srbiju", "Širi se", "Gotov je", "Puko ko zvečka", "Nas je više".
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.