Sutra u Finskoj parlamentarni izbori, tesna trka između tri partije

Izvor: Beta, 01.Apr.2023, 15:32

Sutra u Finskoj parlamentarni izbori, tesna trka između tri partije

U Finskoj su sutra parlamentarni izbori na kojima će, kako izgleda, biti izuzetno tesna trka između tri partije.U Finskoj sa 5,6 miliona stanovnika, više od tri miliona ima pravo glasa, a na poslednjim poslaničkim izborima, 2019. godine, odazvalo se 70.51 glasača.Više od 2.400 kandidata iz 22 partije u trci je za 200 mesta u finskom parlamentu.Premijerka Sana Marin pokušaće da pobedi svoje rivale na desnici i ekstremnoj desnici i ostvoji drugi mandat na čelu vlade.Po anketama, vladajuća Socijaldemokratska partija, desni centar i ekstremna desnica su rame uz rame, sa po nešto manje od 20 odsto glasova, prenosi Frans pres.Ako se to dogodi, piše AP, nijedna od njih neće moći da sama formira vladu, a ona koja dobije najviše glasova će kako se očekuje početi pregovore o formiranju vladajuće koalicije.Tradicionalno partija koja bude prva na izborima, dobija mesto predsednika vlade pod uslovom da može da formira koaliciju.Marin koja je sa 37 godina jedna od najmlađih evropskih čelnica, dobila je pohvale za rad Vlade tokom pandemije kovida-19. Ona je i dalje popularna u zemlji ali su Finci takođe frustrirani zbog rasta troškova života.Njena glasna podrška Ukrajini protekle godine povećala je njenu međunarodnu vidljivost.Izbori se održavaju pošto je Finska prevazišla poslednju prepreku u ...
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PARLAMENTARNI IZBORI U FINSKOJ Više od tri miliona Finaca bira 200 poslanika, Sana Marin se bori da ostane na vlasti

Izvor: Blic, 02.Apr.2023, 12:29

U Finskoj se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima će više od tri miliona Finaca sa pravom glasa moći da biraju 200 poslanika u parlamentu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.