Sutra izbori u Prištini i Peći

Izvor: S media, 15.Avg.2009, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra izbori u Prištini i Peći

Izbori za lokalne skupštine u opštinama Priština i Peć, koji su izmešteni u Gračanicu i Goraždevac, biće održani sutra i na njima će učestvovati po šet izbornih lista.

Zbog lošeg funkcionisanja tih lokalnih samouprava, Vlada Srbije je 2. aprila ove godine uvela privremenu upravu u opštinama Priština i Peć, a prema Zakonu o lokalnoj samoupravi bila je u obavezi da nove izbore za lokalne organe vlasti raspiše >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << najkasnije 60 dana od uvodjenja privremenih mera. Zakon nalaže da se ti izbori moraju održani u roku od pet meseci.

Na izbornom listiću u Prištini prva je stranka SNS-Tomislav Nikolić, zatim SRS-dr Vojislav Šešelj, slede liste DS-Boris Tadić, D S S-Vojislav Koštunica, Grupa gradjana "Opstanak" - prof dr Miroslav Popović, dok je na šestom mestu lista SPS-PUPS-JS-Grupa gradjana "Vidovdan" - Ivica Dačić.

U Peći je na zbirnom izbornom listiću takodje prva lista SNS-Tomislav Nikolić, zatim SPS-PUPS-JS-Ivica Dačić, D S S-NS-dr Vojislav Koštunica i DS-Boris Tadić.

Peta na izbornom listiću je Socijaldemokratska partija - Dejan Jovanović, a šeta lista SRS-dr Vojilsva Šešelj.

Pravo da bira odbornike Skupštine grada Prištine ima 26.090 birača, a za odbornike Skupštine opštine Peć 8.310. Oni će glasati na izmeštenim biračkim mestima u Goraždevcu, odnosno Gračanici.

RIK dostavio potreban materijal za izbore

Republička izborna komisija (RIK) dostavila je glasački materijal potreban za izbore za Skupštinu grada Prištine sa sedištem u Gračanici koji će biti održani u nedelju, 16. avgusta.

Načelnik Kosovskog upravnog okruga Goran Arsić rekao je danas da je od RIK-a preuzeo glasački materijal za izbore.

"U toku su poslednje pripreme za izbore i očekujemo da će sva biračka mesta biti otvorena na vreme i da će izbori za odbornike Skupšstine grada Prištine sa sedištem u Gračanici proteći bez problema", rekao je Arsić i pozvao gradjane sa pravom glasa da izadju na birališta.

Ponovljeni izbori za Skupštinu grada Prištine sa sedištem u Gračanici i Skupštinu opštine Peć sa sedištem u Goraždevcu održavaju se u nedelju, 16. avgusta jer je Vlada Srbije u aprilu uvela privreme mere u te dve lokalne samouprave.

Kandidate za odbornike u Skupštini grada Prištine prijavilo je šest političkih partija i jedna grupa gradjana, a pravo glasa ima oko 26.000 gradjana.

U pećkoj opštini pravo glasa ima oko 8.300 gradjana koji mogu da glasaju na 102 biračka mesta.

Osim biračkih mesta na teritorijama ovih opština interno raseljena lica moći će da glasaju u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i na teritoriji uže Srbije u većim gradskim sredinama gde ima više raseljenih.

Kosovska policija neće obezbedjivati sutrašnje izbore

Kosovska policija saopštila je danas da sutra neće obezbedjivati održavanje izbora u Gračanici i Goraždevcu.

"Nećemo obezbedjivati te izbore, ali normalno, policija će intervenisati ako bude bilo slučajeva narušavanja javnog reda i mira", rekao je portparol policije Kosova Arber Beka.

Dodao je da nema "posebnih policijskih priprema koje karakterišu regularne izborne procese, kao što su najavljene za kosovske opštinske izbore 15. novembra ove godine".

"Što se tiče sutrašnjeg dana biće rutinskih policijskih aktivnosti a ne i nekog dodatnog angažovanja policije Kosova", izjavio je Beka.

Sutra se održavaju lokalni izbori za odbornike Skupštine grada Prištine i za odbornike Skupštine opštine Peć čija su sedišta izmeštena u Gračanicu i Goraždevac.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.