Sunovrat popularnosti HDZ-a

Izvor: RTS, 15.Mar.2011, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunovrat popularnosti HDZ-a

Poslednja istraživanja pokazuju da vladajući HDZ ima podršku samo 6,6 odsto anketiranih birača u Hrvatskoj. Čak 30 odsto anketiranih podržava opozicioni SDP. Više od 60 odsto ispitanih smatra da bi vanredne izbore trebalo održati što pre.

Kada bi sutra bili održani izbori u Hrvatskoj, najviše glasova bi dobila opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP), čak 30 odsto, dok bi HDZ dobio tek 6,6 odsto, a 42 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << birača ne zna za koga bi glasalo, pokazala je anketa koju je na uzorku od 600 građana sprovela agencija GFK za potrebe RTL televizije.

Prema ovoj anketi, osim SDP-a za koji bi glasalo 30 odsto, ni jedna druga stranka ne bi prešla izborni prag od pet odsto.

Hrvatska narodna stranka (HNS) ima podršku od 3,3 odsto, Hrvatski laburisti 2,7 odsto, a desničarska Hrvatska stranka 1,5 odsto.

Dok 42 odsto birača ne zna za koga bi glasalo, deset odsto to ne želi da kaže.

Najpozitivniji političar za čak 82 odsto anketiranih je hrvatski predsednik Ivo Josipović, dok je iza njega sa 58 odsto političarka HNS Vesna Pusić, 52 odsto glasova dobio je šef SDP-a Zoran Milanović i 41 odsto šef HNS-a Radimir Čačić.

Na listi najneomiljenijih političara "vodi" potpredsednik Sabora Vladimir Šeks sa 73,6 odsto negativnih glasova, sledi gradonačelnik Splita Željko Kerum sa 65,9 odsto, premijerka Jadranka Kosor sa 64,3 odsto i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa 54,8 odsto glasova.

Čak 60 odsto ispitanih izbore želi što pre, oko 20 odsto bi izbore posle juna, 12 odsto tek druge godine, a osam odsto ne zna kada bi bilo potrebno da se održe izbori.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.