Stranke se uveliko prestrojavaju i tvrde pazar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke se uveliko prestrojavaju i "tvrde pazar"

BEOGRAD -

Na političkoj sceni Srbije uveliko je počelo prestrojavanje, pa, iako se izbori očekuju tek na proleće sledeće godine, stare predizborne koalicije već su pod znakom pitanja, budući da su pojedine stranke članice nekadašnjih predizbornih blokova najavile samostalan nastup.

Analitičari takvo pregrupisavanje na političkoj sceni ocenjuju pre svega kao "probni balon", pozicioniranje manjih stranaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << među biračima i traženje teme sa kojom će pred njih.

Oni smatraju i da stranke ustvari "tvrde pazar" i ocenjuju da postoje dve grupe stranaka - one koje će sigurno na izbore samostalno i koje rade na tome da zauzmu što više prostora i nezavisniju poziciju pred izbore, i one druge koji skreću pažnju na sebe i podsećaju veće partnere da na njih treba da računaju.

URS, PUPS i SNS nastupaju samostalno

Najveća novina će biti to što će, po svemu sudeći, na parlamentarne izbore samostalno izaći Ujedinjeni regioni Srbije (URS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), a premijeru na republičkim izborima imaće i Srpska napredna stranka (SNS).

URS je već najavio da će na izbore dogodine izaći samostalno, a to je učinio i PUPS.

URS će na parlamentarne prvi put izaći kao savez stranaka, a njegove članice su na prethodnim parlamentarnim izborima mahom bile na listi "Za evropsku Srbiju", čiji je stožer Demokratska stranka.

Prema rečima članice predsedništva URS Maje Gojković, taj pokret će na predstojeće izbore izaći samostalno, na svim nivoima, a ukoliko posle izbora budu potrebne koalicije, URS će se opredeliti za saradnju sa onima koji imaju prihvatljive programe, odnosno strankama koje se budu zalagale za decentralizaciju i departizovanje funkcija.

PUPS je sa druge strane na prethodnim izborima učestvovao u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i Jedinstvenom Srbijom.

Penzioneri, iako, kako kažu, nisu nezadovoljni koalicionim partnerima (SPS i JS), spremni su na samostalan izlazak na izbore, dok će o eventualnim koalicijama razmišljaće kada za to dođe vreme.

"Da li ćemo ići sa nekim u koaliciju, rano je prejudicirati, o tome ćemo odlučiti kada dođe vreme, ali činimo sve da bez ikakvih problema partija samostalno pređe cenzus", rekao je potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić.

I Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića već je pre desetak dana krenula u zvaničnu kampanju koju će, prema rečima njenog lidera, voditi kao da na izbore izlazi samostalno.

Ljajić je takođe rekao da će posle tri meseca kampanje, predstavnici te stranke sesti i razgovarati sa mogućim partnerima, a da će se videti da li će i kako sa nekim nastupati zajedno.

Pouzdan znak približavanja izbora

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da su sve češći "izleti" i najave manjih članica vladajuće koalicije da razmišljaju o samostalnom izlasku na izbore pouzdan znak da se izbori bliže.

Kada je reč o strankama vladajuće koalicije, Vukadinović je mišljenja da postoje dve grupe - jednu čine oni koji će sigurno samostalno na izbore, poput URS, koji se trude da zauzmu što nezavisniju poziciju pred izbore i da se što više distanciraju od vlade.

Druga grupa su sve ostale članice koalicije, koje su nekada umerenije a nekad glasnije u izražavanju nezadovoljstva i koje ovakvim istupima žele da podsete na sebe, da bi ih glavni partner uvažio i garantovao im koaliciju, naveo je Vukadinović.

To, kako je rekao, ne mora nužno da znači da one razmišljaju o napuštanju koalicije, već se pre radi o tome da "tvrde pazar".

"Što se tiče penzionera, ali i ne samo njih, ponekad razlog za takve objave može da bude i razmišljanje o promeni partnera unutar koalicije. Taj partner može da bude iz vladajuće koalicije, na primer DS, ali može da bude i neko ko je u opoziciji, poput naprednjaka", rekao je Vukadinović.

Svaka stranka procenjuje svoje izglede na budućim izborima kaže Dejan Vuk Stanković i ističe da to neće narušiti odnose u vladajućoj koaliciji.

Prema njegovim rečima, te odluke su donete značajno ranije, pre raspisivanja izbora, zbog toga da bi se te stranke pripremile za te izbore, organizovale stranačku infrastrukturu na terenu i da bi pronašle svoju ciljnu grupu u biračkom telu, kao i odgovarajuću temu koja bi bila osnova njihove kampanje.

Prema mišljenju analitičara Milana Nikolića, to su samo "probni baloni" i pokušaji pravljenja predizbornih koalicija.

"Još je daleko do izbora i još nije jasno ko će s kim. Ko će koga hteti u koaliciju i ko šta dobija, a ko gubi. Sve je to još previše rano da bi se bilo šta zaključivalo", ocenio je Nikolić.

S druge strane, u opoziciji se još nisu izjašnjavali o eventualnim koalicijama, a razlika u odnosu na prethodne izbore je to što je Nova Srbija, koja je na prošle izbore išla u koaliciji sa Demokratskom strankom Srbije, sada bliža Srpskoj naprednoj stranci.

U međuvremenu naprednjaci posebnu pažnju pridaju savezništvu s partijama nacionalnih manjina od kojih traže i očekuju podršku za eventualno formiranje vlade.

SNS pokušava da partnere među strankama manjina nađe pre svih u Savezu vojvođanskih Mađara, a lider SNS je nedavno razgovarao i sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlićem mada oba aktera tvrde da u kontaktima sa naprednjacima nije bilo reči o politici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ko se prestrojava, a ko "tvrdi pazar"?

Izvor: Mondo, 08.Okt.2011

Na političkoj sceni Srbije uveliko je počelo prestrojavanje, pa, iako se izbori očekuju tek na proleće sledeće godine, stare predizborne koalicije već su pod znakom pitanja.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.