Stranka Kačinjskog pobedila na izborima, ali izgubila većinu u gornjem domu

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2019, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranka Kačinjskog pobedila na izborima, ali izgubila većinu u gornjem domu

Vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog ubedljivo je pobedila na izborima za Sejm i Senat poljskog parlamenta održanim u nedelju i, kako je večeras saopštila Državna izborna komisija nakon što su prebrojani svi glasovi, osvojila je 43,59 odsto glasova, za šest odsto više nego na izborima 2015. godine.

Tih osam miliona glasova od ukupno 30 miliona registrovanih birača u Poljskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vladajućim konzervativcima biće dovoljno za komotnu većinu u Sejmu, međutim, Pravo i Pravda je neočekivano izgubila većinu u Senatu parlamenta, gde će od 100 senatora umesto 61 iz prethodnog saziva imati 49 senatora, dok su 51 senatorski mandat osvojile opozicione stranke koje su protiv načina na koji vladajuća stranka menja Poljsku.

U Sejm parlamenta ušlo je svih pet stranaka koje su imale svoje kandidate u 41 izbornoj jedinici na koliko je podeljena Poljska, pored pobednika izbora i liberalna Građanska koalicija za koju je glasalo oko pet miliona Poljaka, odnosno 27,40 odsto od birača koji su izašli na izbore.

U Sejm se nakon četvorogodišnje pauze vraća i Savez demokratske levice sa 12,6 odsto osvojenih glasova, konačni su rezultati koje je večeras saopštila Državna izborna komisija.

Poslanike u Sejmu imaće još demohrišćani, Poljska narodna stranka na osnovu 8,55 odsto osvojenih glasova i nova stranka radikalnih nacionalista i ekstremista Konfederacija sloboda i nezavisnost koja je uspela da pređe izborni prag sa osvojenih 6,81 odsto glasova.

Kasnije večeras Državna izborna komisija saopštiće zvanične konačne rezultate sa podelom poslaničkih mandata pojedinim strankama, ali već sad je jasno da će Pravo i pravda moći ponovo da formira jednopartijsku vladu, ne tražeći koalicionog partnera, međutim, daleko je od ustavne većine kojoj se nadala.

To što je vladajuća stranka izgubila većinu u gornjem domu ne znači zaustavljanje ili ometanje reformi, već samo to da Pravo i Pravda više neće moći da usvaja po hitnom postupku, na noćnim sednicama, bez rasprave sa opozicijom najkontroverznije reforme, poput reforme pravosuđa ili preuzimanje partijske kontrole nad medijima, kao što je učinila odmah nakon dolaska na vlast 2015. godine sa javnim tv i radio servisom i nacionalnom novinskom agencijom, koje su dovele Poljsku u sukob sa Evropskom unijom zbog ugrožavanja pravne države.

"Neka opozicija ne računa na neku spasonosnu ulogu Senata", upozorio je bivši premijer iz postkomunističke levice, Lešek Miler.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

CIK: Prebrojano 80 odsto glasova sa biračkih mesta na Kosovu na kojima je ponovljeno brojanje

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2019

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova saopštila je da su do jutros ponovo prebrojani glasovi sa 253 od ukupno 314 glasačkih mesta na kojima je ponovljeno brojanje zbog tehničkih problema...Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je da je do ponedeljka u ponoć prebrojano 80 odsto glasova, te da je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.