Stamenić:Izbori za nacionalne savete u oktobru

Izvor: Press, 04.Jan.2014, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stamenić:Izbori za nacionalne savete u oktobru

Podsetivši da su izmene zakona koje to treba da omoguće u skupštinskoj proceduri, Stamenić za Tanjug kaže da se položaj manjina stalno poboljšava, ali da bi zakon to trebalo da pospeši, te očekuje njegovo usvajanje s obzirom da je Vlada Srbije navela da se predlog šalje po hitnoj proceduri.

Inače, važeći zakon donet je 2010, prvi izbori održani su naredene godine, a vremenom su u primeni uočene određene manjkavosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << podsetila je Stamenić, navodeći da su u izradi predloga izmena korišćene sve primedbe i sugestije regularotnih i drugih nezavisnih tela. 

''''Izmenama i dopunama zakona se u velikoj meri unapređuje postupak izbora za nacionalne savete manjina, a jedna od bitnih izmena je što se naglašava stručnost organa koji sprovodi izbore'''', rekla je Stamenić. 

Izbore je do sada sprovodila Centralna izborna komisija, a izmenama je predviđeno da to radi Republička izborna komisija, koja će, smatra ona, kao stručni organ omogićiti doslednije i zakonitije sprovođenje izbora. 

Druga važna novina je uvođenje vanrednih izbora. 

Do sada, naime, ta mogućnost nije postojala, pa se u praksi dešavalo da se nakon konstituisanja raspusti nacionalni savet i ministarstvo tada formira privremeni organ, on je često obavljao funkciju nacionalnog saveta i godinama, što posle usvajanja izmena više neće biti moguće. 

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović podseća da u ovom trenutku postoje 19 nacionalnih saveta i Savez jevrejskih opština sa kojima je ta institucija u 2013. godini intezivno sarađivala.

''''Mislim da položaj nacionalnih manjina ide stalno uzlaznom putanjom'''', rekla je, dodajući da Srbija ima dobar zakonodavni i institucionalni okvir koji je mnogo napredniji nego u nekim evropskim zemljama, te da su problem najčešće finansije, koje nisu deo zakonskih izmena u ovom trenutku. 

To ne znači, napomenula je, da se u 2014. godini ne može razgovarati eventualno o tome da li bi zakon u još nekom delu mogao da bude kvalitetniji i da doprinese boljem položaju nacionalnih manjina.

Na izborima koji su održani 2011. godine 16 nacionalnih manjina je svoje savete izabralo neposrednim putem, dok su hrvatska, makedonska i slovenačka nacionalna manjina to učinili putem elektorske skupštine.

Elektorska skupština je predviđena i izmenama zakona. Tako će vanredni izbori za nacionalne savete biti organizovani isključivo putem elektorske skupštine.

''''Izmenama zakona se sada preciznije uređuje sam postupak izbora putem elektorske skupštine, ko može da bude elektor, da podrži elektore, ko može da se nađe na elektorskoj izbornoj listi'''', rekla je Stamenić i dodala da ministarstvo vodi posebne biračke spiskove koji se stalno ažuriraju.

Ona je navela da će birački spiskovi privremeno biti zaključeni 24 sata pre raspisivanja izbora kako bi se utvrdilo koliko je pripadnika nacionalnih manjina upisano u birački spisak, jer od broja pripadnika zavisiti da li će se održati neposredni izbori ili izbori putem elektorske skupštine. 

''''I prema važećem zakonu i prema predloženim izmenama i ukoliko je u poseban birački spisak upisano 40 odsto pripadnika nacionalne manjine od broja prema poslednjem popisu stanovništa ide se na neposredne izbore. Ukoliko je taj broj manji izbori se obavljaju putem eletorske skupštine'''', rekla je Stamenić.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.