Stamatović: Kao predsednik bih gradio institucije

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Mar.2017, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stamatović: Kao predsednik bih gradio institucije

Predsednički kandidat Milan Stamatović izjavio je da bi u slučaju pobede na izborima, sve napore uložio da se u državi ponovo uspostave institucije sistema, za koje je ocenio da su sada "razorene".

"Danas su naše institucije razorene ili podređene jednoj političkoj partiji i jednom čoveku. Moramo da oslobodimo i ojačamo institucije. A ako su jake institucije - jaka je i država", rekao je Stamatović u predizbornom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << intervjuu agenciji Beta.

Govoreći o tome kako vidi međunarodni položaj Srbije, Stamatović je rekao da Srbija nikako ne treba da uđe u NATO već da svoje saveznike potraži na istoku.

"Naš jedini put i šansa, jedina budućnost je na istoku. Nemamo šta da tražimo na zapadu jer oni su pokazali koliko dobro misle našoj državi (kada su priznali Kosovo i bombardovali Jugoslaviju)... Moramo da se čvrsto i ekonomski i vojno vežemo za Rusiju. Nismo sposobni da se sami zaštitimo i pokrenemo ekonomiju i jedino uz partnerski odnos i vojnu pomoć koju nam nudi Rusija možemo da se izvučemo iz teške ekonomske krize", rekao je on.

Stamatović je ocenio da pripadnici Vojske Srbije ne treba da učestvuju u međunarodnim mirovnim misijama jer je bezbednost Srbije ugrožena, zbog čega oni treba da se vrate kući i zaštite državu od suseda koji predstavljaju opasnost po njenu teritoriju.

On je kao susede koji imaju aspiracije prema Srbiji označio Albaniju i Hrvatsku.

"Ako se svi u okruženju naoružavaju i ako nam ubacuju ogroman broj migranata neplanirano, moramo da se vežemo čvršće za Rusiju... Naša je dužnost i obaveza da upozorimo srpsku javnost a da susede opomenemo da se manu suludih ideja, to jest da im kažemo da nemaju šta da traže na našoj teritoriji. Svaka država ima na to pravo", rekao je on.

Stamatović je dodao da Srbija treba da pronađe jasan ekonomski i vojni interes sa Rusijom, jer "u ekonomiji i diplomatiji nema ljubavi, već samo interesa".

"Nas stalno kritikuju i pitaju: 'Šta su nama Rusi pomogli?' Pa, pomogli su nam samom činjenicom da nas nisu bombardovali. Oni hoće partnerski odnos i jasno kažu da neće davati donacije, već da hoće da sarađuju, da razmenjujemo proizvode i da dolaze njihovi turisti i investitori, ali na realnom i partnerskom odnosu", rekao je Stamatović.

Foto: Beta / Emil Vaš

Stamatović je rekao da bi se njegova kosovska politika drastično razlikovala od svega što radi aktuelna vlast koja zbog, kako je rekao, "marketinga jednog čoveka" polako predaje državnost na Kosovu i atribute države.

"Briselski pregovori treba da se vrate u UN. U Briselu odlučuju zemlje koje su bombardovale Srbiju i priznale Kosovo i Metohiju i od njih ništa ne možemo dobro da očekujemo. A u UN imamo vekovne prijatelje i braću Ruse i Kineze", rekao je Stamatović.

On je rekao da bi kao predsednik radio na okupljanju svih Srba, bez obzira da li se oni nalaze u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji ili u dijaspori. Stamatović je naveo da posebna pažnja treba da se posveti položaju Srba na Kosovu, jer su oni u veoma teškoj situaciji.

"Moj program ima četiri stavke - nacija, vera, kultura i tradicija. Ako država nema ta četiri stuba, nema ni stabilne države. Bez dva, teško da država može i da postoji i da ispunjava svoje funkcije. To moramo uspostaviti", rekao je Stamatović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Stamatović: Kao predsednik ponovo bih gradio institucije

Izvor: Blic, 27.Mar.2017

Predsednički kandidat Milan Stamatović izjavio je da bi u slučaju pobede na izborima, sve napore uložio da se u državi ponovo uspostave institucije sistema, za koje je ocenio da su sada "razorene"...- Danas su naše institucije razorene ili podređene jednoj političkoj partiji i jednom čoveku....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.