Šta radi RIK da bi izbori bili regularniji

Izvor: RTS, 13.Dec.2019, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta radi RIK da bi izbori bili regularniji

Treća runda dijaloga političkih partija sa evropskim predstavnicima biće održana danas u Skupštini Srbije. Istovremeno, u Republičkoj izbornoj komisiji počela je obuka 500 instruktora u okviru obuke svih članova biračkih odbora, koji učestvuju u izbornom procesu.
Predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanja Fajon rekla je da se nada napretku u uspostavljanju dijaloga, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi se stekli uslovi za fer i demokratske izbore.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević kaže da će ukupno 500 instruktora sprovesti kompletnu obuku stalnog sastava biračkih odbora.
"Na taj način ćemo podići nivo znanja i veština koje su neophodne da bi se stroge izborne procedure sprovele na izborni dan", ističe Dimitrijević.
Podseća da su birački odbori sastavljeni od predstavnika i vlasti, opozicije i vanparlamentarnih stranaka.
"Birački odbori su organizovani u takozvanom stalnom i proširenom sastavu. Stalni sastav je određen proporcionalno sastavu Skupštine Srbije, a prošireni sastav se određuje dodatno uz sve podnosioce lista koji žele da učestvuju na izborima", objašnjava Dimitrijević.
Naglašava da je cilj obučiti kompletan sastav biračkih odbora, kako podnosioci lista ne bi imali sumnju u validnost i sam rezultat izbora.
Kaže da je ideja da bude obučeno 300.000 ljudi.
"Apsolutna javnost svake faze izbornog postupka"
Vladimir Dimitrijević objašnjava da će članovi biračkih odbora biti u obavezi da sprovode mere koje je Republička izborna komisija donela.
"Te mere se najpre odnose na apsolutnu javnost u svakoj fazi izbornog postupka. Prvenstveno se odnosi na takozvane domaće i strane posmatrače koji će moći da prisustvuju, kako radu Republičke izborne komisije, tako i radu radnih tela RIK-a i biračkih odbora, u svakoj fazi izbornog postupka i na svakom izbornom mestu", kaže Dimitrijević.
Ističe da će prvi put na predstojećim izborima omogućiti skeniranje svih zapisnika sa oko 8.500 biračkih mesta koji će se automatski prosleđivati na internet stranicu RIK-a, tako da će javnost u svakom momentu imati uvid šta se dešava.
"Svaki birač će imati pravo da nakon završetka glasanja proveri da li je evidentirano da je glasao ili ne", ističe Dimitrijević.
Kaže da sve akte koje je RIK doneo u potpunosti podržavaju OEBS i udruženja koja se bave izbornim procesom.
"Podržani su i od strane osoba sa invaliditetom. Želimo i njima da pružimo potpunu inkluziju u izborni proces", navodi Dimitrijević.
Naglašava da zakonom nije dozvoljeno da bilo ko, a posebno podnosioci izbornih lista, utiče na rad Republičke izborne komisije koja je apsolutno nezavistan organ.
"Nemile scene koje su se dešavale na proteklim izbornim ciklusima nećemo dozvoliti i lično ću poraditi na tome da zaštitimo autoritet i integritet RIK-a", zaključio je Vladimir Dimitrijević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dimitrijević (RIK): Sumnja u regularnost izbora će biti otklonjena obukom biračkog odbora

Izvor: Danas, 13.Dec.2019

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je danas da je u toku obuka 500 instruktora koji će sprovesti obuku stalnog sastava biračkih odbora.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.