Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2017, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta očekuju kandidati za budućeg predsjednika Srbije?

BEOGRAD - Nakon što su danas izašli na birališta, predsjednički kandidati izbora u Srbiji komentarisali su izborni proces i izrazili svoja očekivanja od današnjih izbora.

Predsjednički kandidat Aleksandar Vučić izjavio je novinarima, nakon što je glasao na Novom Beogradu, da se nada da će Srbija ovim izborima obezbijediti stabilnost i nastavak ekonomskih reformi i uspjeha.

"Želim da verujem da nikome neće padati na pamet da destabilizuje Srbiju i da radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ono što je, nažalost, obećavao u izbornoj kampanji", rekao je Vučić ističući da ne može da proceni ishod izbora.

Rekao je da se nada uspjehu i pobejdi, a na narodu je da kaže šta želi i misli.

"Ja ću svaku odluku građana prihvatiti i priznati, a ukoliko budem poražen iste sekunde ću čestitati svojim protivnicima. A, ukoliko bude drugačije, bilo bi pristojno nakon svih uvreda i najprljavije kampanje koju su vodili da bar umeju da čestitaju. Što se mene tiče potpuno sam miran. Radio sam najbolje što sam mogao za našu zemlju, a da li će narod reći da li je to dovoljno dobro, to ćemo videti večeras", objasnio je Vučić odgovarajući na pitanje da li očekuje pobjedu u prvom krugu.

Upitan da li će objediniti funkciju predsjednika Republike i premijera rekao je da je to besmisleno pitanje.

Stojimo bolje nego što mislite, kratko je rekao večeras Aleksandar Vučić u sjedištu SNS, nakon što su zatvorena biračka mjesta.

CeSID je saopštio u međuvremenu da je Vučić na 15,3 procenta obrađenih glasačkih mjesta osvojio 64,3 odsto glasova.

IPSOS je, prema RTS-u, zabilježio da je na određenom uzorku Vučić osvojio 58,5 odsto glasova, Saša Janković 13,4 odsto, Luka Maksimović 9,5 odsto, Jeremić Vuk 5,3 odsto, a Vojislav Šešelj 4,4 procenta glasova.

Predsjednički kandidat Saša Janković vjeruje, kako je rekao novinarima, da je u Srbiji stvoren novi politički pokret i novi razlog za optimizam, a ocjenjuje da poslije ovih izbora više ništa neće biti isto.

"Iskren način bavljenja politikom i državnim poslovima je ono što nam vraća osmeh na lice. Vratićemo osmeh na lice i građanima Srbije. Vratićemo, pre svega, dostojanstvo građanima Srbije i smisao institucijama Srbije", rekao je Janković nakon glasanja na Novom Beogradu.

Rekao je i da će poslije dugo vremena stvari biti stavljane na pravo mesto i poželeio "cijeloj Srbiji srećne, uspješne i demokratske izbore".

Predsjednički kandidat Luka Maksimović, alijas Ljubiša Preletačević Beli, očekuje pobjedu na predsjedničkim izborima u prvom krugu.

On je novinarima nakon glasanja rekao da želi sreću svim kandidatima, ali da će najbolji pobijediti i dodao: "A najbolji sam ja".

Maksimović je u šaljivom tonu rekao da poziva "sirotinju da glasa i da se ne uspava kao on".

"Očekujem nekih 56 odsto, to je neko moje očekivanje, a sa Lukom sam pričao, Luka očekuje nekih 10 do 12 odsto", rekao je Maksimović.

"Koliko god prebrojavali, svi zajedno smo pobedili", poručio Beli na svom nalogu na Twitteru, nakon zatvranja biračkih mjesta.

"Dragi moji, koliko god prebrojavali, zajedno smo pobedili! Samo jako!", naveo je on.

Ubrzo je okačio i fotografiju, na kojoj se vidi lonac sa sarmom, navodeći "biće sarmi dovoljno".

Biće sarmi dovoljno pic.twitter.com/VJxvO0iKHg

Predsjednički kandidat Vuk Jeremić glasao je jutros u Osnovnoj školi "Sveti Sava" na Vračaru i istakao da će danas biti "praznik demokratije" i važan korak na putu ka ostvarenju promjena u Srbiji.

"Prvi korak danas, sledeći korak za dve nedelje", rekao je Jeremić novinarima, uvjeren da će biti drugog kruga izbora.

Jeremić je, u izjavi novinarima, ocijenio da se predizborna kampanja odvijala u, kako kaže, prilično neregularnim uslovima, "vjerovatno najneregularnijim od početka višestranačja u Srbiji", ali se nada da velika izlaznost to može da popravi.

"Nadam se da će ljudi izaći u velikom broju, da će glasati za promene i da će, dok budu glasali za promene, razmišljati i o drugom krugu i ko je taj koji u drugom krugu najlakše tu promenu može da im donese", rekao je Jeremić.

Dodao je da je važno da bude odbranjen integritet izbornog procesa i da se svaki glas prebroji pošteno, te dodao da će njegov štab prebrojavati glasove nezavisno od RIK-a.

Predsjednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izrazio je uvjerenje da će predsednički izbori proteći u fer atmosferi "za razliku od kampanje", za koju kaže da je bila veoma teška.

"Neka onaj kome građani daju najviše poverenja i pobedi", rekao je Čanak novinarima nakon što je glasao.

Predsjednički kandidat Vojislav Šešelj izjavio je da se nada prolasku u drugi krug, u kojem očekuje "žestok okršaj" sa Aleksandrom Vučićem, čemu se, kaže, unaprijed raduje.

"Ubeđen sam da Aleksandar Vučić neće uspeti da izbegne direktan TV duel, kao što je to izbegavao pune dve i po godine. Drugog kruga nema bez televizijskog duela, a ja nudim nekoliko duela, na raznim televizijama sa nacionalnom frekvencijom", rekao je Šešelj novinarima nakon glasanja u Batajnici.

Predsjednički kandidat Milan Stamatović je novinarima nakon glasanja rekao da se danas ne bira samo predsjednik već budućnost Srbije i srpskog naroda.

"Nadam se da će građani danas prepoznati u okeanu lažnih obećanja i neistina one koji ih vode ka ozdravljenju Srbije, nadam se da će Zlatibor biti pelcer za celu Srbiju", rekao je Stamatović.

Stamatović je istakao da se nada da će doći do promjene vlasti i da kandidat režima neće proći u prvom krugu.

"Nadam se da nam ostaje ta utakmica u drugom krugu. Očekujem potvrdu dobrog rezultata ovde u zlatiborskom okrugu i to je osnova i temelj za neki budući politički rad", dodao je Stamatović.

Kandidat pokreta Dosta je bilo za predsednika Srbije Saša Radulović, nakon što je glasao, rekao je da Srbija živi već pet godina u mraku i da su današnji izbori prilika da se to promeni.

"Velikom izlaznošću možemo da pobedimo. Ti biraš. Ovo je tvoja zemlja a ne Vučićeva korumpirana država", poručio je Radulović.

Predsjednički kandidat Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović izrazio je danas nadu da će izborni dan, ali i noć, proteći mirno i istakao da je vodio najpristojniju kampanju, jer se isključio iz referendumske atmosfere.

"Moja velika nada je da plan određenih grupacija, koje ja zovem NATO strukture, u ovoj zemlji neće uspeti i da će ovaj dan, a posebno izborna noć proteći mirno i da će se sve završiti u duhu najboljih demokratskih tekovina koja ova država baštini", rekao je Parović nakon što je glasao u Novom Sadu.

Predsjednički kandidat Dveri Boško Obradović je ocijenio da su izbori bili "krajnje nepošteni" i da predsjednički kandidati nisu imali ravnopravan medijski tretman.

"Postojao je samo jedan kandidat, predsednički kandidat vlasti i tortura vladajuće stranke protiv svih onih koji drugačije misle. Uprkos tome mislim da sam istrčao poštenu i ozbiljnu presedničku trku i da sam predstavio najozbiljniji program sa konkretnim rešenjima", rekao je Obradović novinarima u Čačku nakon glasanja.

Istakao je da je predstavio novu politiku koja, kako je rekao "nesumnjivo dolazi u Srbiji i pobjeđuje širom Evrope u svijeta" i da je "samo pitanje vremena da li će ta politika pobijediti u Srbiji na ovim ili na sljedećim izborima".

Predsjednički kandidat Aleksandar Popović rekao je da je danas kraj jednog izbornog procesa koji nije u svemu bio ravnopravan, ali ga je DSS, kako se nada, časno vodio.

"Nadam se da je DSS proces vodio bez povišenih reči, bez povišenih tonova, iako smo jasno i oštro kritikovali stanje u društvu i državi i govorili kojim putem Srbija treba da ide. Sasvim je jasno da vladajuća koalicija vidi taj put u jednoj slepoj ulici. To je ulica pripadnosti Srbije EU. Što se Srbija pre okrene od tog puta, krene svojim putem, to će biti bolje", istakao je Popović.

Dodao je da "ovo danas može da bude šansa za novi početak".

"Sve je ovo mnogo bolje od mene rekla Tereza Mej u obraćanju britanskom parlamentu", rekao je Popović.

(RTS)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.