Srpska posla: Nije Milošević kriv što se prodaješ za crvenu

Izvor: 025info.rs, 12.Sep.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska posla: Nije Milošević kriv što se prodaješ za crvenu

Nedavni lokalni izbori u Majdanpeku samo su podsetili na sve one nedozvoljene radnje u toku kampanje koje su u Srbiji poslednjih godina poprimile neverovatne razmere.

Granice partijske agitacije odavno ne postoje, a mnogi što u šali, što u zbilji kažu da je ponuda na lokalnim izborima u Srbiji mnogo bolja nego na pijaci.

Stranke za taj jedan glas nude "od igle do lokomotive" - ulje, šećer, brašno, kobasice, pa čak i kokoške i jaja.

Poslednji primer >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << dali su naprednjaci koji su u Majdanpeku, kako ih optužuju, organizovali besplatne lekarske preglede i delili školski pribor. Moguće, neki se još sećaju očnih pregleda, besplatnih naočara. Pa nije to bilo baš tako davno.

Zanimljivo je da su predstavnike LDP-a optužili svojevremeno da u Kostolcu glasačima poklanjaju jaja i živinu. Verovatno ih je Čeda uzgajao na Mikonosu. Demokrate su u celoj priči bile "kulturnije", oni su svojim biračima u džepove stavljali poneku hiljadarku, i to ni manje ni više ispred samih biračkih mesta.

Ovaj model borbe za glasove doveden je do savršenstva.

Famoznih devedesetih godina toga nije bilo. Dobro, bilo je ali ne ovako. Dođu izbori, Milošević "naštanca" više glasačkih listića i ostvari ubedljivu pobedu. Postoji jedna

anegdota, koja kaže da nije krao samo opoziciju već i Šešelja. Međutim, valjda su bili zadovoljni i jedan i drugi.

U današnje vreme kad postoji "mali milion" posmatrača, kontrolora, metode su morale biti promenjene.

Postavlja se pitanje postoji li stranka u Srbiji koja nije nudila nešto besplatno ako zauzvrat dobije glas?! Sigurni smo da ne postoji.

Drugo pitanje - razlikuje li se Apatin od ostatka Srbije?

Ne razlikuje, spomenuli smo već očne preglede, ali ipak ulje, šećer i brašno čine "sveto trojstvo" i najjače izborno oružje u našoj komuni.

Kultne su priče iz apatinskog naselja Roma noć pre izbora, lokalnih, pokrajinskih, republičkih, nebitno - uvek je isto. I nema veze što se na taj način krši predizborna

tišina, ne mari.

U modernim demokratijama nema mesta takvoj praksi, izbore bi trebalo shvatati na drugačiji način. Kod nas se na ovu pojavu gleda kao na normalnu, a to je još jedan dokaz koliko je korupcija uzela maha. Da stvar bude još gora, svi koji na to pristanu učestvuju u tome.

Zapitajmo se vredi li prodati 4 ili više godina svoje budućnosti za šećer, ulje ili 5000

dinara i ko uopšte danas ima toliko novca da ga troši na takve stvari, kad pola Srbije živi na rubu egzistencije?!

Ključ je ipak kada "ukapirate" da ako neko toliko "investira" u nečasne izborne radnje, koliko novca može da mu se vrati od toga?! Ne vama, vašoj porodici, komšiji, gradu, državi već njemu (partiji) koji vam nudi novac.

Uskoro će neki novi izbori, imamo mali savet.

"Čestitog čoveka poštuju čak i oni koji to nisu", rekao je francuski filozof Deni Didro, jedna od najvećih ličnosti iz doba prosvetiteljstva.

Ne smatrajte izbore stereotipnom tehnikom zaokruživanja kandidata, ne traju oni samo taj jedan dan, već čitav život. Svakoga dana mi smo učesnici izbora, a samo retki će imati priliku da se pronađu u Didroovoj misli.

Glavni i odgovorni urednik

email: rajko@025info.rs
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.