Skijama na posao

Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2010, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skijama na posao

VARŠAVA/PRAG - Zavejana srednja Evropa već peti dan pokušava da se izbori sa obilnim snegom zbog koga pucaju krovovi, stoje vozovi i drumski saobraćaj se odvija teško. Snežne muke najbolje pokazuje slika sa ulica Praga čiji stanovnici umesto javnog prevoza u širem centru grada uveliko koriste - skije!

U Poljskoj je najgore stanje i u saobraćaju i u energetici na jugu zemlje, pre svega u Šleziji, gde je ovog vikenda >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bez struje ostalo preko 110.000 ljudi. Zbog teških nanosa snega ne padaju samo električni vodovi, već su vlasti morale hitno u nekoliko gradova da evakuišu ljude iz tržnih centara kojima je počeo da puca krov, pošto se vlasnik nije pobrinuo da ga očisti.

Zašto ne treba čistiti sneg

Bitom Odžanski, gradić od 4.000 stanovnika na jugozapadu Poljske i ove zime tvrdoglavo ostaje jedini grad u toj zemlji čije vlasti ne čiste ulice „jer će sneg svejedno da opet napada“. Krivac je gradonačelnik Jacek Sauter koga podržava 90 odsto birača i to već 18. godinu za redom.

- Jednom sam išao po očišćenom trotoaru, a ipak se okliznuo i pao. Palo mi je tada na pamet, kakvog smisla ima čišćenje snega. Preduzeću za čišćenje morao bih da platim 30.000 evra, a ako bi zima potrajala i dva puta više - kazao je gradonačelnik. Kada ima baš puno snega, on zamoli vozače težih vozila da prođu zavejanim ulicama i tako raskrče put.

Poljaci zaboravljaju da su obavezni da čiste sneg sa krovova, te je Državna vatrogasna straža samo u nedelju intervenisala 1.000 puta zbog komplikacija koje je donela zima i evakuisali tri hipermarketa zbog pucanja krova ili višestruko debljeg sloja snega nego što dozvoljavaju propisi.

U nedelju su vozovi na glavnim prugama ostajali zavejani na poljanama i u šumama po nekoliko sati, a najmanja kašnjenja bila su oko četiri sata. Muku muči i Varšava, koju je zima još pre ovog udara koštala 3,6 miliona evra, a poslednji vikend progutaće još nekoliko stotina hiljada evra.

Kašnjenje vozova, maksimalno otežan drumski saobraćaj, kvarove na energetskoj mreži i ledene noći u mraku, proživljavaju i susedi Česi. Prag ima dodatnu muku od kako je novi zakon propisao da o čišćenju snega na trotoarima ne mora da brine vlasnik zgrade, već je to obaveza grada. Neočišćenog snega tako ima na periferiji, ali i u širem centru grada. Zato su mnogi Pražani otkrili su da se pešice po gradu najlakše kreće na skijama.

Istovremeno, Albanija je pogođena velikim poplavama na severu te su dve ekipe od 35 spasilaca pristigle upomoć iz Grčke. Specijalci u vozilima, čamcima i pumpama za izvlačenje vode, pridružili su se humanitarnih ekipama koje su stigle i iz drugih evropskih zemalja, na osnovu apela EU i NATO. Najteže je u regionu Skadra, gde je evakuisano skoro 5.000 ljudi, jer je oko 2.500 kuća i više od 12.000 hektara zemljišta pod vodom.

Dobra vest stiže iz Nemačke gde je sneg juče konačno stao. Od sveta su još odsečena sela na ostrvu Femarn u Baltičkom moru, kao i u saveznim pokrajinama Meklenburg-Predpomeranija i Šlezvig-Holštajn.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srednja Evropa zavejana

Izvor: NaDlanu.com, 11.Jan.2010, 11:55

VARŠAVA/PRAG, 11. januara 2010. (Beta) - Zavejana srednja Evropa već četvrti dan pokušava da se izbori sa obilnim snegom zbog koga pucaju krovovi, stoje vozovi i drumski saobraćaj se odvija teško, dok se Pražani po širem centru kreću na skijama. U Poljskoj je najgore stanje i u saobraćaju...

Nastavak na NaDlanu.com...

Srednja Evropa zavejana, vozovi stoje, pucaju krovovi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2010

VARŠAVA/PRAG - Zavejana srednja Evropa već četvrti dan pokušava da se izbori sa obilnim snegom zbog koga pucaju krovovi, stoje vozovi i drumski saobraćaj se odvija teško, dok se Pražani po širem centru kreću na skijama...U Poljskoj je najgore stanje i u saobraćaju i u energetici na jugu zemlje,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srednja Evropa zavejana

Izvor: S media, 11.Jan.2010

Zavejana srednja Evropa već četvrti dan pokušava da se izbori sa obilnim snegom zbog koga pucaju krovovi, stoje vozovi i drumski saobraćaj se odvija teško, dok se Pražani po širem centru kreću na skijama. ..U Poljskoj je najgore stanje i u saobraćaju i u energetici na jugu zemlje, pre svega...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.