Srbiji potrebna stabilnost a ne izbori

Izvor: Politika, 12.Apr.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji potrebna stabilnost a ne izbori

BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković danas je predstavnicima nekoliko opozicionih stranaka predočio da državi predstoji rad na oporavku privrede, za šta je potreban stabilan politički ambijent, i da vanredni izbori ne bi doprineli stabilizaciji prilika u zemlji.

U razgovoru premijera Cvetkovića sa predsednicima Srpske napredne stranke i Nove Srbije, Tomislavom Nikolićem i Velimirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ilićem i potpredsednikom Demokratske stranke Srbije Nenadom Popovićem konstatovano je da se Srbija nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i da političke razmirice između stranaka ne treba da se prenose na građane, saopštenila je pres-služba predsednika vlade. Predstavnici dela opozicije su izneli veći broj primedbi na funkcionisanje vlasti, tvrdeći da su vanredni parlamentarni izbori izlaz iz krize. Premijer Cvetković je ocenio ovaj susret kao iskorak u dijalogu vlasti i opozicije i dokaz demokratizacije Srbije, ali se nije saglasio sa stanovištem opozicionih lidera.

„Vanredni izbori ne bi doprineli stabilizaciji prilika u zemlji. Sadašnja situacija je dodatni stimulans za vladu da i dalje intenzivno radi na realizaciji postavljenih ciljeva. Vlada ozbiljno shvata sve primedbe i otvorena je za konsultacije sa predstavnicima opozicionih stranaka kako bi se poboljšalo stanje u društvu i ekonomiji zemlje”, kazao je premijer Cvetković.

Premijer je u razgovoru podsetio da je vlada ispunila najveći deo postavljenih ciljeva kada je u pitanju evropski put Srbije, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i borba protiv kriminala, a da su mere protiv ekonomske krize sačuvale srpsku ekonomiju od najgoreg scenarija.

„Predstoji nam veliki posao na ozbiljnom oporavku privrede, za šta je potreban stabilan politički ambijent”, rekao je premijer Cvetković, i istakao da se suštinski dijalog između vlasti i opozicije vodi u Skupštini Srbije i da je parlament je glavno mesto gde vlast i opozicija treba da raspravljaju o pitanjima važnim za razvoj Srbije. „Politički život Srbije je uređen ustavom i zakonima, i u skladu sa tim propisima će biti i raspisivani redovni izbori u našoj zemlji”, zaključio je premijer Cvetković u razgovoru sa predstavnicima dela opozicije u Srbiji.

Predstavnici tri opozicione stranke danas su u Vladi Srbije predali više od miliona potpisa građana, prikupljenih u akciji za raspisivanje vanrednih izbora.

Tanjug

------------------------------------------------------------------

Nikolić: razgovor gluvih

BEOGRAD – Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić, koji je danas sa predstavnicima narodnjaka, Velimirom Ilićem i Nenadom Popovićem, predao Vladi Srbije peticiju za izbore, preneo je stav premijera Mirka Cvetkovića i Vlade da nema razloga za raspisivanje vanrednih izbora.

Mi smo rekli kakva je situacija u Srbiji, Cvetković da nismo u pravu i da je u Srbiji maltene med i mleko, da je Srbija izašla iz krize, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, to je bio „skoro razgovor gluvih”, jer je Cvetković odbio svaku primedbu na rad ministara.

Premijer „živi u drugom svetu”, smatra Nikolić, ali mu ipak „nije bilo svejedno” kada je shvatio, s obzirom na prukupljene potpise, „koliko je ogorčenje” naroda.

Nikolić je pristalicama poručio da imaju poverenja u stranke koje su bile kod premijera i naglasio da će biti nastavljene akcije koje će „dovesti do rušenja Vlade”, ali da to „neće ličiti na 5.oktobar, niti sme”.

On je rekao da je premijer „ustavna adresa” za traženje vanrednih izbora, ali je ocenio da „sve rešava Boris Tadić, jer vedri i oblači”.

Upitan da li će Tadiću nositi potpise za raspisivanje izbora, Nikolić je odgovorio da on „poštuje Ustav, za razliku od Tadića”.

Nikoliću ne smeta što nije došao lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica, već njegov potpredsednik Nenad Popović, uz objašnjenje da je svejedno za koga DSS smatra da bi trebalo da je vodi u ovoj akciji.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da je razgovor sa Cvetkovićem bio susret „dva sveta” i da se mora nastaviti sa borbom za promene, jer sa ovom vlašću, „koja ne razume Srbiju, nema sreće”.

Potpredsednik DSS Nenad Popović smatra da ovih milion potpisa predstavljaju „glas naroda” i da bi svaka „odgovorna vlast” prihvatila taj glas i pozvala opoziciju na razgovor o raspisivanju vanrednih izbora.

FoNet

[objavljeno: 12/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.