Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2016, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u Mostaru

Kada se govori o gradu Mostaru i o pokušajima da se nađe rješenje kako bi u ovom gradu konačno, nakon 2008. godine, bili održani lokalni izbori, govori se o SDA i HDZ BiH, odnosno strankama koje zastupaju Bošnjake, odnosno Hrvate.

Srba kao da nema u ovom gradu, a ima ih najmanje oko 5.000 koji u Mostaru stvarno i žive. Sve i da ih je i manje od ove skoro petine u odnosu na prijeratni broj, morali bi biti konstitutivni jer tako kaže vrhovni akt, Ustav. Praksa je, pak, drugačija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i nekome ko posmatra sa strane može biti nepojmljivo da konstitutivni narod nije konstitutivan u dijelu svoje države, ali u našoj zemlji je sve moguće. Većina je valjda ipak većina bez obzira o čemu govorimo i o kojem dijelu zemlje govorimo.

Ovakvu praksu u posljednje vrijeme sve glasnije pokušavaju promijeniti udruženja srpskog naroda iz Mostara, koja su se okupila u jedinstvenu koordinaciju kako bi se sami izborili za svoja prava i konačno odlučivali o svojoj sudbini koja je sada, kažu, u rukama druga dva, većinska naroda.

Ukazuju da se krši Ustav, barem onaj federalni, jer Srbi nisu konstitutivni. Imali su daleko manji broj vijećnika u Gradskom vijeću Mostara od druga dva konstitutivna naroda i ti vijećnici su pak, ističu, štitili interese stranaka iz kojih dolaze, a ne srpskog naroda. Podsjetili su da su potpuno isključeni iz donošenja budžeta grada Mostara i ne dobijaju budžetska sredstva, a isključeni su kao konstitutivni narod iz pregovora o izmjenama Izbornog zakona i Statuta grada Mostara čime se, napominju, krši Ustav FBiH kojim se reguliše i zaštita vitalnog nacionalnog interesa. Kako onda da se izbjegli vraćaju, a svima su puna usta povratka.

Pomoć u ostvarivanju prava i da srpska zajednica u Mostaru ima uticaj obećana im je od predstavnika ovog naroda u institucijama vlasti BiH. Ali prvo će se ipak vidjeti kakva će rješenja ponuditi HDZ BiH i SDA, pa onda tražiti interese srpskog naroda. I nakon toga bi se opet mogao steći dojam da Srba nema u Mostaru. A neko bi pomislio i da ih nema ni u FBiH jer Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH nije popunjen i to se dešava već treći put, a razlog su propisi koji nikako da budu promijenjeni.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.