Sprečeno prekrajanje izborne volje birača

Izvor: Blic, 15.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečeno prekrajanje izborne volje birača

Gradska izborna komisija odbacila je sinoć prigovore Socijalističke partije Srbije o navodnim nepravilnostima na pet izbornih mesta u Novom Sadu, a radikali su sami povukli svoje prigovore. Odluka komisije saopštena je samo dva sata posle jučerašnjeg protesta pristalica LSV-a, SPO-a, G17 plus pred Skupštinom grada, te saopštenja demokrata i ligaša u kojem se navodi da SRS i SPS pokušavaju da prekroje izbornu volju Novosađana.

Oko 200 pristalica LSV, SPO, G17 plus >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protestovalo je juče popodne i gađalo zgradu bojama, uz povike „Lopovi". Protestu su prethodila dvodnevna natezanja unutar Gradske izborne komisije zbog 20 prigovora na izbore koje je uložila SRS i pet prigovora socijalista, koje predsednik GIK Slobodan Milošević nije stavljao na dnevni red.

O ovim prigovorima javnost je saznala tek nakon pres konferencija demokrata i LSV juče popodne. Predstavnici DS i LSV su saopštili da „ulaganjem neblagovremenih i pravno neutemljenih prigovora SPS i SRS, uz podršku DSS i Grupe građana 'Maja Gojković’, pokušavaju da pokradu lokalne izbore".

- Koalicija koja je izgubila na izborima pokušava da pravnim nasiljem prepravi izbornu volju građana Novog Sada. SRS se nada da će ponavljanjem izbora na preko 20 mesta uspeti da izdejstvuje da SPS u ponovnom glasanju pređe izborni prag i tako promeni odnos snaga u Skupštini grada i ostane na vlasti - izjavio je predsednik Gradskog odbora LSV-a Aleksandar Jovanović. On je objasnio da je SRS spremna da izgubi dva mandata koje bi pripali SPS, jer će onda DS takođe izgubiti dva mandata i LSV jedan, pa bi SRS, DSS, SPS i Grupa građana „Maja Gojković" imati ukupno 41 mandat (SRS 24, GG „Maja Gojković" sedam, DSS pet i SPS pet), što je dovoljno za formiranje većine. Isti stav ima i predsednik Gradskog odbora DS i kandidat za gradonačelnika Igor Pavličić, koji je ocenio da je pokušana krađa glasova poput one iz 1996. godine.

- Pravnim nasiljem pokušavaju da preprave izbornu volju građana, iako nam je u ponedeljak predsednik novosadskih radikala Igor Mirović čestitao pobedu, uz ocenu da su izbori prošli regularno - naveo je Pavličić.

Članovi GIK ispred DS i LSV naveli su da je predsednik komisije Slobodan Milošević i, pored njihovih insistiranja, odbijao da prigovore stavi na dnevni red, uz obrazloženje da ima dovoljno vremena. Sednica je ipak zakazana za 18 sati, dva sata pre isteka roka nakon kojeg bi prigovori automatski bili usvojeni. Na sednici se potom uopšte nisu našli prigovori SRS, koja ih je bez obrazloženja povukla, a potom su odbijeni i prigovori SPS-a većinom glasova komisije.

Brza reakcija

- Našom brzom reakcijom, kao i uz pomoć medija koji su odmah javnost obavestili šta se priprema, sprečili smo da se izvede krađa glasova - naveo je šef novosadskih ligaša Aleksandar Jovanović posle završetka sednice Gradske izborne komisije, dok su okupljeni ispred Skupštine slavili. Kandidat DS za gradonačelnika Igor Pavličić ocenio je da je jak pritisak javnosti, koja je odmah reagovala, kao i stranaka, dovela do toga da radikali odluče da odustanu od pokušaja promene izbornih rezultata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.