Sporni opštinski izbori u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 20.Apr.2016, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporni opštinski izbori u Nišu

Dok je za narodne poslanike i odbornike u skupštinama gradova i opština izbore još 7. marta raspisala predsednica Skupštine Srbije, Nišlije će 24. aprila glasati i za odbornike u gradskim opštinama - iako te izbore niko nije raspisao.

Zakon o lokalnim izborima prilično jasno definiše da predsednik Skupštine Srbije raspisuje lokalne izbore za takozvane "jedinice lokalne samouprave", odnosno za gradove i opštine.

Međutim, gradske opštine nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << status "jedinice lokalne samouprave" a sagovornici Južnih vesti se slažu u tome da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora ne može po automatizmu primeniti i na gradske opštine.

Ko, kada i kako raspisuje izbore za gradske opštine mora da se definiše Statutom grada. One čak i ne moraju da imaju izbore. Takav je slučaj u Novom Sadu, gde građani uopšte ne glasaju za dve gradske opštine, već Skupština grada samo imenuje organe koji njima upravljaju - kaže Đorđe Vuković iz CeSID.

Nekoliko sati nakon što je predsednica Skupštine Srbije raspisala lokalne izbore i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević je raspisao izbore za svih 17 beogradskih opština.

Ipak, iako izbore za niške opštine niko nije raspisao, u svih 5 opština se izborne procedure primenjuju od prvog dana.

Ilić, koji je i redovni profesor niškog Univerziteta na predmetu Državna uprava i lokalna samouprava, smatra da je reč o "praznini u Statutu Grada".

Statut Grada Beograda jasno definiše da predsednik Skupštine Grada raspisuje izbore za gradske opštine... Statut Grada nije promenjen i predsednik Skupštine Grada nema ovlašćenja da raspisuje izbore. Izbori su ove godine sprovedeni kao i prošlog puta, u koordinaciji sa Ministarstvom za lokalnu samoupravu... - kaže Ilić.

On je naglasio da zbog toga Skupština Grada nije "ni na koji način" bila uključena u proces pripreme izbora.

Inače, na konferenciji za novinare koja je u ponedeljak bila održana u prostorijama SPS je Mile Ilić najavio da će se ta partija u narednom periodu zalagati za izmene Statuta Grada, naročito u delu koji se odnosi na funkcionisanje gradskih opština.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.