Španski socijalisti postigli dogovore s malim strankama, nova vlada se očekuje u utorak

Izvor: Beta, 04.Jan.2020, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski socijalisti postigli dogovore s malim strankama, nova vlada se očekuje u utorak

Vladajuća Španska socijalistička radnička partija (PSOE) premijera Pedra Sančesa postigla je dogovore s nekoliko malih regionalnih stranaka koji će joj omogućiti da sledeće nedelje formira novu vladu i okonča gotovo jednogodišnju političku krizu u zemlji.PSOE je dogovore postigla danas, u poslednjem trenutku, sa brojnim strankama koje su joj obećale da će na glasanju o vladi u utorak biti uzdržane i tako omogućiti da Sančes bude reizabran za premijera.Španci su u 2019. dva puta glasali na vanrednim parlamentarnim izborima. Socijalisti su i u aprilu i u novembru osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu mandata, zbog čega im je bila potrebna podrška drugih stranaka.Sančes koji je postao premijer u junu 2018. pošto je parlament izglasao nepoverenje konzervativnoj vladi Marijana Rahoja, nalazi se na čelu tehničke vlade nešto manje od godinu dana.Posle izbora održanih 10. novembra, Sančes je postigao koalicioni sporazum s levičarskom koalicijom Ujedinjene možemo (Unidas podemos) s kojom socijalisti zajedno imaju 155 od 350 mesta u parlamentu, a za apsolutnu većinu nedostaje im 21 poslanik.Socijalisti su od tada nastojali da obezbede podršku regionalnih partija ili bar njihovo obećanje da će biti uzdržane na glasanju.Ako Sančes u nedelju, u prvom krugu glasanja, ne dobije podršku 176 poslanika, kako se očekuje, ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

ŠPANIJA USKORO DOBIJA NOVU VLADU: Socijalisti postigli dogovore sa nekoliko malih stranaka! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 04.Jan.2020

Vladajuća Španska socijalistička radnička partija (PSOE) premijera Pedra Sančesa postigla je dogovore s nekoliko malih regionalnih stranaka koji će joj omogućiti da sledeće nedelje formira novu vladu i okonča gotovo jednogodišnju političku krizu u zemlji.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.