Izvor: Radio 021, 05.Maj.2019, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski Vrhovni sud: Pućdemon može da se kandiduje na izborima

Španski Vrhovni sud ocijenio da bivši separatistički predsednik Katalonije Karles Pućdemon, kojem u Španiji preti hapšenje zbog pobune, ima pravo da se kandiduje na izborima za Evropski parlament krajem meseca, suprotno mišljenju Izborne komisije koja ga je diskvalifikovala, jer je u bekstvu.

Pućdemon, koji je pobegao u Belgiju nakon neuspelog pokušaja secesije Katalonije 2017, obratio se sudu nakon što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Izborna komisija odbacila njegovo imenovanje za nosioca liste "Slobodni za Evropu", za izbore za Evropski parlament 26. maja.

To je, po njegovom mišljenju bio "skandal" i nov dokaz za Španija nije demokratska. U odluci donetoj jednoglasno na vanrednom sastanku, Vrhovni sud je ocenio da ne postoje nikakve osnove po kojima bi on mogao biti diskvalifikovan, kao ni drugo dvoje separatističkih kandidata koji su pobegli u egzil, Toni Komin i Klara Ponsati.

Moraće ipak da pričekaju konačnu odluku nadležnog upravnog suda u Madridu, kojem je Vrhovni sud vratio slučaj i naložio da ga „odmah“ reši, objasnivši da nije nadležan za donošenje konačne odluke u tom slučaju.

Po mišljenju Vrhovnog suda, pravo kandidovanja na izborima je "osnovno pravo" priznato Ustavom svim španskim građanima i ne može biti oduzeto osim u slučaju kada kandidat za to nije kvalifikovan. To što su oni u begu pred pravosuđem, nije razlog za diskvalifikaciju, smatra sud. Tužilac upravnog suda u Madridu u petak je jednako zaključio, ali sudije su u subotu ujutro zatražile mišljenje Vrhovnog suda.

Žalbu protiv Pućdemona i drugo dvoje kandidata Izbornoj su komisiji podneli Narodna stranka (konzervativci) i liberali Ciudadanosa, koji vode kampanju protiv katalonskih separatista.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.