Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2017, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija primjenjuje mjere: Madrid raspustio katalonski parlament, izbori 21. decembra

MADRID - Španska vlada počinje da primenjuje mjere prema Kataloniji – raspušta parlament, smjenjuje vladu i šefa policije, izjavio je španski premijer Marijano Rahoj.

Osim toga, Rahoj je naveo da je katalonsko proglašenje nezavisnosti nelegalno, kao i da će regionalni izbori biti održani 21. decembra.

Katalonski parlament proglasio je ranije tokom dana nezavisnost tog regiona od Španije.

Španski Senat potom je na sjednici o smjeni vlade Katalonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nakon što je taj region 1. oktobra održao referendum o nezavisnosti, glasao je o aktiviranju Člana 155. Ustava Španije koji dovodi do uvođenja prinudne uprave Madrida nad Katalonijom.

To znači da centralna vlast Španije preuzima upravljanje nad katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest mjeseci, do održavanja prijevremenih izbora.

Osim toga, španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti Katalonije optuže za pobunu, rekao je portparol tužilaštva.

Kako se navodi, katalonskim liderima u tom slučaju prijeti zatvorska kazna i do 30 godina zatvora.

Pristalice nezavisnosti Katalonije nešto kasnije su u Đironi uklonile špansku zastavu iz skupštine grada i umjesto nje postavile zastavu Katalonije.

(B92)
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.