Slovenci ne znaju kome da daju glas

Izvor: B92, 19.Maj.2014, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci ne znaju kome da daju glas

Ljubljana -- Iako će prevremeni izbori biti održani možda već za dva meseca, oko polovine slovenačkih birača još uvek ne zna za koga bi glasali.

Ovo je, naime, pokazala u ponedeljak objavljena anketa Fakulteta za primenjena društvena istraživanja iz Nove Gorice koju prenose slovenački mediji.

U anketi u kojoj je učestvovalo 907 ispitanika, četvrtina je izjavila da uvek ne zna za koga će glasati dok je 23,5 odsto ispitanika odgovorilo da neće glasati ni za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednu postojeću stranku, prenosi slovenački Dnevnik.

Prema telefonskoj anketi koja je sprovedena prošle nedelje za sada vodi Slovenačka demokratska stranka Janeza Janše sa 9,7 odsto glasova, za njom slede Socijaldemokrati Igora Lukšiča sa 7,3 posto, a na trećem mestu je Socijaldemokratska stranka penzionera Karla Erjavca sa 5,1 odsto glasova.

Pozitivna Slovenija, bivša stranka bivše slovenačke premijerke koju je na mestu predsednika nasledio Zoran Janković u anketi je dobila podršku od 4,9 odsto glasova.

Učešće na izborima je najavilo i nekoliko stranaka u osnivanju, među kojima su grupa "Solidarnost", koja je proistekla iz masovnih nereda protiv politčke klase pre godinu i po dana, grupa "Verujem" koju predvodi bivši državni revizor Igor Šoltes.

U postupku osnivanja je i stranka koju će voditi premijerka u ostavci Alenka Bratušek, pošto je napustila stranku Pozitivna Slovenija. Jezgro ove stranke će činiti desetak poslanika koji su napustili stranku pozitivna Slovenija odmah posle poraza bivše premijerke i njenog odlaska iz stranke.

Slovenački mediji špekulišu da bi se oko stranke koju Bratušekova namerava da formira mogla okupiti tzv. "liberalna sredina" koja bi na taj način konkurisala levom i desnom političkom bloku.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.