Skupština: O nameštanju izbora, divljanju banaka

Izvor: Mondo, 12.Avg.2016, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština: O nameštanju izbora, "divljanju" banaka

Na vanrednoj sednici Skupštine Srbije vodila se danas, mimo dnevnog reda, i rasprava o tome ko je i kome "nameštao glasove" na majskim izborima. Opozicija ukazala na nezakonito ponašanje banaka.

Foto: MONDO, Aleksandra Petrovski

Predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, izjavio je danas da je dobra stvar što je predstavnik republičke organizacije nadležne za poslove statistike Miladin Kovačević razrešen članstva u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ali je loše što je iznova predložen za člana te institucije.

"On je direktno odgovoran za pokušaj izborne krađe. On je u prvih nekoliko sati nakon izbora prebrojao više od 98 odsto glasova, a onda četiri dana štelovao izborne rezultate", rekao je Obradović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odgovorila mu je da ako je štelovao rezultate, "štelovao je da Dveri uđu u parlament".

Nakon toga između Obradovića i Gojkovićeve započela je polemika zbog čega je ona Obradoviću isključila mikrofon, a potom i prekinula sednicu na pet minuta.

Član pokreta Dosta je bilo, Dušan Pavlović, kazao je da bi bilo dobro da se sledeći put članovi delegacija odrede na osnovu pisanih, a ne neformalnih pravila.

"Treba voditi računa i o nekim stvarima prilikom izbora članova RIK-a, koja su bila problematična. Bilo bi dobro da RIK postane nezavisno telo što bi trebalo da znači da njeni članovi nisu članovi stranaka i koji nikada nisu imali dodira sa strankama", rekao je Pavlović.

Predsednik Nove Stranke Zoran Živković izjavio je da je u izbornoj noći dovedena u pitanje regularnost izbora i pozvao poslanike da ne glasaju za članove RIK-a dok nadležni organi ne donesu konačan stav šta se desilo te noći.

"Mislim da je jako loše da se izabere novo članstvo RIK u kojoj je većina članova iz sadašnjeg sastava. Prvo da građani dobiju dokaze da nije bilo manipulacije u izbornom procesu i da tek tada dođe do odlučivanja o članstvu", rekao je Živković.

"BANKE DOVESTI U RED"

Poslanik Dveri, Srđan Nogo, pozvao je danas premijera Aleksandra Vučića i ministarku pravde Nelu Kuburović da uvedu red u bankarsko poslovanje. Nogo je novinarima u Skupštini rekao da zbog problema u funkcionisanju bankarskog tržišta u Srbiji trpe celokupna privreda i građani, te da su zbog toga premijeru predali materijal o sumnjivom poslovanju banaka u Srbiji.

On je kazao i da u ekspozeu premijera nije bilo reči o "poreskim utajama koje sprovode banke", niti kako rešiti problem što banke neće da daju povoljne kredite domaćoj privredi.

On se osvrnuo i na ugovore koje su, kako je rekao, sklopili predsednici Trećeg i Drugog osnovnog suda u Beogradu i predsednik Vrhovnog kasacionog suda 2014. i 2015. godine sa Pireus bankom a po kome zaposleni u tim institucijama mogu da uzimaju kredite pod povoljnijim uslovima.

Nogo je naveo da je javna tajna da su i druge sudije sklapale takve ugovore, te se postavlja pitanje da li tako nešto može da utiče na nezavisnsost tih sudova.

Nogo je kritikovao državu i zato što dozvoljava da budu tajna podaci o kaznama bankama.

SPORNA PODELA MESTA U DELEGACIJAMA

Inače, na dnevnom redu sednice bile su izmene u stalnim delegacijama Srbije u međunarodnim organizacijama, kao i izbor članova Republičke izborne komisije.

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, kazao da su Dveri spremne da zauzmu dodeljena mesta, ali je zamerio što su dodeljivana po nahođenju vladajuće partije a bez konsultovanja opozicije.

Član Demokratske stranke (DS) Dejan Nikolić kazao je da će ta stranka podržati predlog za sastave stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, ali da se nije vodilo računa o tome ko će u kojoj delegaciji biti.

"Mi smo se zalagali da DS dobije predstavnike u delegaciji Saveta Evrope (SE) i OEBS-a, jer smo tu imali iskusne predstavnice koje su izgradile pozicije u tim delegacijama. Čak su izabrane za pisanje izveštaja u tim telima, ali sada smo izgubili te pozicije što nije dobro za Srbiju. Ipak, podržaćemo predlog, jer je ispoštovan količnik, po kome je DS dobio četiri člana i jednog zamenika u tim telima", rekao je Nikolić.

Član Srpske napredne stranke (SNS) i potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić rekao je da je ispoštovana procedura i da se nekoliko puta sastao sa predsednicima i predstavnicima poslaničkih grupa, a da je na poslednjem sastanku održanom 2. avgusta utvrđen konačan predlog delegacija.

"Nije tačno da nije bilo konsultacija. Članovi su određeni na osnovu proporcionalnosti, odnosno zastupljenosti stranaka u Skupštini Srbije", rekao je Arsić.

Predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS) izjasnili su se da neće glasati za predloge sastava delegacija i članove RIK-a.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.